Članak

Sladić: Nestabilno vrijeme, ali bez naglih oscilacija kao proteklih dana

Stvari izgledaju optimističnije prema vikendu. Bura će oslabjeti i okrenuti na slab jugozapadnjak. Jutra će biti nešto hladnija u odnosu na dane prije, ali zato, kako sada stvari stoje, uz nešto više

Amplitude ipak primjerenije, bez naglih oscilacija kao što je bio slučaj u prethodnih nekoliko sedmica, ali nestabilno vrijeme ostaje do daljnjeg, objašnjava za Patriju Nedim Sladić.

Zbog jakog juga, kaže, slijedi nam prljava - pješčana kiša.

- Kako su prošlih sedmica temperature svaki čas oscilirale gore-dole, ova sedmica donosi ipak umjereniji raspon temperatura. Međutim, vrijeme još uvijek ostaje nestabilno. Na uticaj vremena kod nas ima ciklona u Genovskom zaljevu, koja se trenutno sporo kreće prema istoku, koja nama donosi topao i vlažan zrak. Ona će brzo slabjeti, a nova ciklona sa sjevera Evrope u pojačanoj sjeveroistočnoj struji očekuje se već potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će zahladiti, no to će trajati vrlo kratko, a potom od petka ponovo će strujanja okretati na južna i pritom sa jugoistoka Evrope pristizat će sve veće količine toplijeg zraka - očekuje Sladić.

Za nedjelju uvečer i ponedjeljak prijepodne i dio podneva očekuje veće količine pijeska u zraku i pješčanu - prljavu kišu koja će potrjati naredna dva dana. Stoga, još jednom potcrtava, u ponedjeljak očekuje vrlo nestabilno vrijeme, praćeno kišom i povremeno pljuskovitim padavinama sa grmljavinskim procesima na jugu, jugoistoku i jugozapadu Hercegovine.

- Sredinom dana u Krajini barem djelimice sunčano, a padavine će postepeno prestajati na zapadu zemlje, dok će na istoku i dalje biti vrlo nestabilno i povremeno sa slabom kišom. Kao što sam spomenuo, vjetar će večeras pojačati na umjeren do jak, u trećoj četvrtini noći povremeno olujne jačine sa udarima do 70 km/h, s tim da će prema jutru postajati sve slabiji i slabiji, tako da će prema poslijepodnevu skroz oslabiti.

Najviše padavina ovog puta Sladić očekuje u Hercegovini, gdje lokalno može pasti između 58 i 80 litara kiše po kvadratnom metru, u zapadnoj Bosni između 14 i 34 litre, u centralnoj Bosni između 9 i 23 litre, a u sjeveroistočnoj Bosni oborine bi mogle biti vrlo male, tek između 3 i 8 litara.

Jutarnje temperature sutra većinom veće od 5° zbog juga, a najviše dnevne od 12 do 17°C.

Slično će se zadržati i u utorak, s tim da će padavine biti slabije posvuda, a u centralnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje ih neće biti prije poslijepodneva. Ipak, bit će za stepen-dva hladnije u odnosu na ponedjeljak, kako zbog dotoka hladnijeg zraka sa sjevera Europe i okretanju vjetra na sjeverni smjer, a dnevne temperature će biti između 6 i 11°, a u Hercegovini od 13 do 16°C.

Srijeda donosi kratkotrajnu stabilizaciju vremena i najviše sunčanog vremena Krajini, no prema kraju dana ponovo će se navući kišonosni oblaci. U četvrtak, ostaje i dalje kišovito vrijeme, a prema kraju dana će se početi razvedravati. Zapuhat će umjerena do jaka bura u Hercegovini, a u Bosni umjeren sjeveroistočnjak. Temperature će još malo opasti pa će raspon biti između 3 i 7 u Bosni, a u Hercegovini od 7 do 11°C.

Stvari izgledaju optimističnije prema vikendu. Bura će oslabjeti i okrenuti na slab jugozapadnjak. Jutra će biti nešto hladnija u odnosu na dane prije, ali zato, kako sada stvari stoje, uz nešto više sunca u petak i subotu dnevne temperature će biti vrlo ugodne – očekuje Sladić, piše Patria.

 

#BiH