Članak

Četiri važna sporazuma Katara i BiH još na čekanju

Posljendja investicija Katara iznosi 10 miliona eura u sportsko-rekreativne i smještajne objekte u Rostovu kod Bugojna, piše Patria.

Mjesec dana od posjete emira Katara šeika Tamim bin Hamad Al Thanija Bosni i Hercegovini ambasador BiH Tarik Sadović je u stalnim kontaktima sa direktorom Odjeljenja evropskih poslova Ministarstva vanjskih poslova Katara Khalid Rashid Al-Mansouriem s ciljem realizacije zaključaka emirove posjete, piše agencija Patria.

Emir Države Katar je potvrdio da će Katar poslati tim stručnjaka u BiH, koji će se baviti operativno-tehničkim pitanjima osnivanja Fonda prijateljstva Katara u BiH. BiH očekuje da se fond brzo osnuje i što prije počne raditi.

Radi se o Memorandumu o razumijevanju između Vlade Katara i Vijeća ministara BiH o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanju zdravstvenih radnika, Protokolu o saradnji Ministarstava pravde BiH i Katara, Sporazumu o saradnji između Katarskog i Sarajevskog univerziteta.

Posebno je važan Protokol o zračnom prometu, kojim bi se omogućila aviolinija Doha - Sarajevo. Otvaranje direktne aviolinije Doha - Sarajevo bio bi poticaj za razvoj biznisa, turizma i nove investicije. Sadović je predložio da Qatar Investment Authority (QIA), otvori svoj ured u Sarajevu, te da sa svojim stručnjacima kreiraju investicije u Bosni i Hercegovini.

Posljendja investicija Katara iznosi 10 miliona eura u sportsko-rekreativne i smještajne objekte u Rostovu kod Bugojna, piše Patria.

 

#BiH