Članak

Reformu robnih rezervi u FBiH sprovodi kontroverzni premijerov savjetnik Suvad Osmanagić

Reformu Federalne direkcije robnih rezervi sprovodi, između ostalih, i Suvad Osmanagić, savjetnik premijera Fadila Novalića, umješan u nekoliko afera, uglavnom zbog nesavjesnog rada u službi, a protiv

Reformu Federalne direkcije robnih rezervi sprovodi, između ostalih, i Suvad Osmanagić, savjetnik premijera Fadila Novalića, umiješan u nekoliko afera, uglavnom zbog nesavjesnog rada u službi, a protiv njega u Tužilaštvu KS postoji i nekoliko krivičnih prijava, piše agencija Patria.

Osmanagić je umiješan i u posljednju aferu - prodaju Agrokomerca iz Velike Kladuše - u kojoj višemilionska imovina ovog bivšeg prehrambenog bh. giganta treba biti prodana u bescjenje, prvo Razvojnoj banci FBiH a onda trećem licu, prema saznanjima Patrije hrvatskom Zvečevu.

Vlada FBiH nedavno je imenovala radnu grupu koja treba izvršiti prijedlog izmjena Zakona o federalnim robnim rezervama. Novalić tvrdi da želi spriječiti kriminal u robnim rezervama, iz kojih su do sada nestale stotine miliona KM. Jedna od opcija je da robne rezerve budu registrovane i kao javno preduzeće.

I iz Federalne direkcije robnih rezervi tvrde da su Direkciji potrebne reforme. No, može li premijerov savjetnik Osmanagić izvršiti tu reformu?

Posljednja tužba protiv Osmanagića podnesena je u decembru 2014. godine. Nakon smjene sa pozicije diretora Unis Group-a on nije želio izvršiti primopredaju kompanije novimenovanoj v.d. direktorici Normeli Džafić. Osmanagić se mjesecima nakon smjene predstavljao kao direktor Unis Group-a, iako to nije bio, čime je nanio ogromnu štetu namjenskoj industriji BiH.

Osmanagić je u javnost dospio i nakon što je otvoreno prijetio ekonomskom stručnjaku Svjetlani Cenić, koja je trebala ponuditi rješenje za spas Unis Tools-a. Dvije godine poslije ova kompanija ne radi, radnici su u štrajku, imovina propada.         

Sam premijer Novalić navodno je nedavno priznao kako Osmanagić za Vladu obavlja prljave poslove! Zbog toga ga već godinama i drži uz sebe.

Robne rezerve raspolažu sa milionskim kapitalom. Istovremeno, već godinama Direkcija služi za finansiranje političkih stranka, uglavnom hrvatskih. Mediji su otkrili kako je iz robnih rezervi proteklih godina nestala nafta vrijedna desetke miliona KM, nestale su stotine tona pšenice, ali i druga vrijedna roba, koja treba služiti građanima FBiH u slučaju kriza. Za milionski kriminal u Federalnim robnim rezervama još niko nije odgovarao, piše Patria.

#BiH