Članak

Svečana akademija u Vijećnici: Današnja BiH nije ona iz referendumskog pitanja

I ove godine, 1. marta bit će održana Svečana akademija povodom ovog historijskog datuma. No, ponavlja se već viđeni scenarij, u kojem Forumu parlamentaraca 1990. nije dozvoljeno održavanje akademije

I ove godine, 1. marta bit će održana Svečana akademija povodom ovog historijskog datuma. No, ponavlja se već viđeni scenarij, u kojem Forumu parlamentaraca 1990. nije dozvoljeno održavanje akademije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je 1992. godine donesena Odluka o referendumu, piše novinska agencija Patria.

-Prvo su nam dozvolili, a potom je stigla obavijest da ne možemo ući u zgradu. Jedne godine smo provalili u salu, ali više ne želimo da stvaramo neugodne situacije, te smo stoga odlučili da ove godine 1. mart bude obilježen svečanom akademijom u Vijećnici sa početkom u 11 sati, kaže za NAP Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990.

Lazović kaže da današnja BiH nije država iz referendumskog pitanja.

-BiH je danas razapeta između Dejtona i Brisela. Oni koji negiraju 1. mart kao rođendan ove države, nisu u pravu, jer se radi o historijskoj činjenici koju niko ne može opovrgnuti, poručuje Lazović.  

Forum parlamentaraca okuplja članove Parlamentarne skupštine Republike Bosne i Hercegovine iz prvog saziva 1990-1996. godine  koji su između ostalog donijeli  Odluku o referendumu za nezavisnost BiH.  

Na osnovu rezultata referenduma BiH je 1. marta 1992. godine dobila svoju nezavisnost, a potom je uslijedilo i međunarodno priznanje- 6. aprila Evropska zajednica i 7. aprila Ujedinjene nacije.  

#BiH