Članak

Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije projekat Starog Grada i Mamaka

Kako su istakli iz Sektora, ova aplikacija bi trebala imati funkciju jedne vrste vodiča kroz bogatu starogradsku kuhinju, ali bi trebala i predstavljati značajan način komunikacije s turistima i svim

Pobratimska Općina Mamak iz Republike Turske, finansirat će realizaciju projekta pod nazivom „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“, koji je pripremio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad. Riječ je o projektu koji se oslanja na savremene IT tehnologije i koji promovira tradicionalnu starogradsku kuhinju na jedan inovativan i zanimljiv način, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Želja je da se kombinacijom tradicije i moderne tehnologije na jedan zanimljiv način, putem smartphone aplikacije namijenjene Android i iPhone platformi, turistima predstavi tradicionalni kuhar sarajevske čaršije. Aplikacija „Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“ će biti dostupna na tri jezika: bosanski, engleski i turski.

Kako su istakli iz Sektora, ova aplikacija bi trebala imati funkciju jedne vrste vodiča kroz bogatu starogradsku kuhinju, ali bi trebala i predstavljati značajan način komunikacije s turistima i svim građanima Sarajeva koji žive i rade u inostranstvu, a koji još uvijek pamte okuse tradicionalne sarajevske kuhinje. 

- Već odavno Općina Stari Grad se profilirala kao gastro destinacija zbog uticaja djelovanja različitih kultura na ovom području, pa upravo tu činjenicu, u odnosu na konkurenciju, treba posmatrati kao prednost - istakla je Selma Velić, šefica Sektora za lokalni razvoj.

U toku je priprema potrebnih materijala za izradu ove aplikacije, a iz Sektora najavljuju da bi online kuhar mogao biti završen u narednih nekoliko mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 12.000 KM, od čega je 85% sredstava obezbijedila pobratimska Općina Mamak, dok će ostatak finansirati Općina Stari Grad. Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Mamak iz Ankare potpisale su Sporazum o saradnji i bratimljenju 22. augusta, 2013. godine. (av)

#Lifemagazin