Članak

Gradski odbor DF Mostar: Do kada će SDA i HDZ držati 110.000 Mostaraca u talačkoj situaciji

Kao što smo ranije opominjali, vladajuće stranke SDA i HDZ ponovno su blokirali rješenje za grad Mostar i još jedanput doveli građane Mostara u stanje frustracije i beznađa, saopćeno je iz Gradskog od

Kao što smo ranije opominjali, vladajuće stranke SDA i HDZ ponovno su blokirali rješenje za grad Mostar i još jedanput doveli građane Mostara u stanje frustracije i beznađa, saopćeno je iz Gradskog odbora Demokratska fronta Mostar, prenosi novinska agencija Patria.

-Vrijeme je da konačno snose odgovornost za neodržavanje izbora u Mostaru i kontinuirano zaustavljanje svih kompromisnih prijedloga i rješenja, kako bi naš grad konačno prestao biti grad slučaj.

Smatramo kako iza tri proklamirana principa koja smo ponavljali u našim i/ili kompromisnim prijedlozima rješenja: jedinstvenost grada, multietničnost i institucionalna a ne etnoteritorijalna zaštita bilo koga od bilo čije dominacije, može stati svaki građanin Mostara i Bosne i Hercegovine.

Demokratska fronta neće prestati sa insistiranjem na rješenju ove neizdržive situacije i osiguranju osnovnog demokratskog i ljudskog prava, a to je pravo izbora.

Koliko god ovaj posao izgledao sizifovski, nećemo odustajati od postavljanja pitanja: Do kada će SDA i HDZ držati 110.000 Mostaraca u talačkoj situaciji, jer su jedini građani evropskog grada koji u 21. stoljeću već osam godina ne mogu birati svoju lokalnu vlast?

Postavljamo pitanje ostalim strankama, civilnom sektoru i nezavisnim intelektualcima: Da li se i vas na jednak način dotiče ovakva situacija?

Također, postavljamo i pitanje međunarodnoj zajednici i OHR-u, do kada će i oni biti samo promatrači sa strane, budući da jedini imaju ovlasti i mehanizam za rješenje ovakve situacije? Hoće li i dalje mirno promatrati likvidaciju demokracije u gradu u Europi, u 21. stoljeću? Podsjećamo da je nekad i nečinjenje biranje strane, stoji u saopćenju. 

#BiH