Članak

Beograd: Abdulah Numan novi muftija srbijanski

Dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razriješen je dužnosti.

Na sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan, saopštio je danas Vrhovni sabor IZS, izvještava srbijanski B92, prenosi novinska agencija Patria.

Dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razriješen je dužnosti.

Na sjednici održanoj jučer u Novom Pazaru razriješen je dužnosti kompletan Rijaset IZS u tehničkom mandatu na čelu sa reis-lu-ulemom Ademom Zilkićem zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je za Betu rekao i da je umjesto smijenjenih postavljeno povjereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

- Zilkić više nije reis i on je podnio ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smijenjeni su, rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te vjerske zajednice nisu smijenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo ISZ.

- Ne možemo da vezujemo ISZ za ličnosti i pojedince. Tu je sada kolektivna uprava koju čine sandžački muftija Hasib Suljović, preševski muftija Nedžmedin Sćipi i srbijanski muftija i to su legalni i legitimni organi, rekao je on.

U saopštenju Vrhovnog sabora ISZ navedeno je i da je smijenjen vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog sabora Sabahudin Obućina zbog kršenja Ustava te vjerske zajednice, dok je za predsjedavajućeg privremenog organa - povjereništava imenovan muftija sandžački Hasib Suljović.

Za predsjednika Vrhovnog sabora IZS jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahić, a za potpredsjednika Mustafa Makić i Granit Kamberi, dodaje se u saopštenju. Ranije danas na sajtu IZS je negirala da su smjenjeni reis Adem Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog Sabora te vjerske zajednice.

Prema navodima na sajtu koji slovi za zvanično glasilo IZS, taj skup „nije imao kvorum, a tom prilikom je prekršeno nekoliko članova Ustava“ te vjerske zajednice, kaže se u izvještaju srbijanskog B92.

#Region