Članak

Dokazano: Dječaci koji su odrasli sa knjigama zarađuju više kad odrastu

Moguće je da su knjige bitne jer potiču djecu da više čitaju, a čitanje može imati pozitivne efekte na uspjeh u školi. Suprotno tome, kuća puna knjiga je pokazatelj naprednih socio-ekonomskih uvjeta,

Djeca koja su bila okružena knjigama imaju veću šansu za veću zaradu kao odrasli ljudi, rezultat je istraživanja ekonomista Univerziteta Padua, izvještava britanski Mirror, prenosi novinska agencija Patria.

Ispitanici su bili 6.000 muškaraca u 9 različitih evropskih zemalja u periodu od 1020. do 1956. Istraživanje je uzelo u obzir da li su djeca u dobi od 10 godina naviše živjela u kućama sa manje od 10 knjiga, jednom policom knjiga, bibliotekom sa do 100 poveza, dvije biblioteke ili više od dvije biblioteke.

Njihova saznanja objavljena u Ekonomskom žurnalu pokazala su da bi samo jedna dodatna godina obrazovanja mogla povećati zaradu jednog muškarca za oko 9%.

Prezentirano je više teorija kako bi se objasnili rezultati.

- Moguće je da su knjige bitne jer potiču djecu da više čitaju, a čitanje može imati pozitivne efekte na uspjeh u školi. Suprotno tome, kuća puna knjiga je pokazatelj naprednih socio-ekonomskih uvjeta, sugerira studija.

- Veći dio Evropljana dobi 50+ je odraslo u domaćinstvima sa manje od jedne police (neškolskih) knjiga. Povratak školovanju pojedinaca iz takvih kuća je mnogo rjeđi nego onih koji su imali direktan pristup knjigama, tvrdi autor Guglielmo Weber.

U ovom smislu, možemo samo reći da su knjige poput dijamanata – zauvijek, prenosi britanski Mirror.

 

#Lifemagazin