Članak

Jeremić: Srbija ima šanse u trci za nasljednika Ban Ki-Muna

On je ocijenio da je objava kandidature ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka neposredno prije dolaska na mjesto predsjedavajućeg EU, „legitimna“, dodajući da je on već godinama u kampa

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić ocijenio je danas da će Srbija biti blizu pobjede u utakmici za nasljednika Ban Ki-muna, ukoliko Istočna Evropa bude dala svog kandidata, i dodao da je kandidatura Srbije jedina ispraćena zvaničnim dokumentom, odnosno platformom sa 53 konkretna obećanja, izvještava srbijanska novinska agencija Tanjug, prenosi novinska agencija Patria.

Jeremić je za RTS rekao da će do kraja oktobra biti poznat Banov nasljednik, dodajući da će početak izbornog procesa biti u posljednjoj nedjelji jula i da će biti održano više krugova glasanja, od kojih je samo posljednji, u oktobru, javan. 

Kako je istakao, došlo je do promjene u proceduri i prvi put su se kandidati predstavili zvanično u Plenumu Generalne skupštine UN. On je dodao da se nakon saslušanja procedura premješta u Savjet bezbjednosti koji čini 15 zemalja.

Po prvi put se zna ko su kandidati i po prvi put su pozvani u Generalnu skupštinu UN da predstave svoje programe. Po prvi put postoji vrsta transparentnosti, koja nije do sada pratila izbor za generalnog sekretara i po prvi put se kaže da je cio svijet jedna cjelina, rekao je Jeremić.

On je istakao da se izbor vrši u Savjetu bezbjednosti, te da podliježe pravu veta svih pet stalnih država članica - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske. 

Upitan da li ima naklonost Vašingtona, odnosno da li će mu SAD oprostiti bliskost sa Pekingom i Moskvom, Jeremić je istakao da SAD kao jedne od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti imaju pravo da stave veto, ali da se izjašnjavaju o dokumentu. 

Ono što stoji na stolu kada je riječ o kandidaturi Srbije je konkretna platforma i 53 stvari koje smo spremni da sprovedemo u djelo ako dobijemo povjerenje, naglasio je Jeremić. 

Jeremić je ocijenio da su svih 11 kandidata za nasljednika Ban-Ki Muna kvalifikovani za tu poziciju i istakao da je prednost bivše premijerke Novog Zelanda Helen Klark što je žena, ali da je prema nepisanom pravilu sada red na Istočnu Evropu da da svog kandidata. 

On je ocijenio da je objava kandidature ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka neposredno prije dolaska na mjesto predsjedavajućeg EU, „legitimna“, dodajući da je on već godinama u kampanji za generalnog sekretara.

#Region