Članak

Netanyahu: Voljan raspraviti arapsku inicijativu za mir sa Palestincima

Jučerašnji komentar Netanyahua je bio formalni odgovor na govor koji je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi održao prošle sedmice, u kome Izraelu obećava „toplije odnose“ ako pristane na obnavl

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podržao je mogućnost oživljavanja arapske mirovne inicijative iz 2002. godine koja Izraelu nudi diplomatsko priznanje od strane arapskih zemalja ako bi Izrael postigao državni dogovor sa Palestincima, izvještava Reuters, prenosi novinska agencija Patria.

Jučerašnji komentar Netanyahua je bio formalni odgovor na govor koji je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi održao prošle sedmice, u kome Izraelu obećava „toplije odnose“ ako pristane na obnavljanje mirovnih pregovora.

- Arapska mirovna inicijativa uključuje pozitivne elemente koji mogu pomoći da se obnove konstruktivni pregovori sa Palestincima, rekao je Netanyahu, reflektirajući komentare koje je podijelio sa izraelskim novinarima prije godinu dana.

Obraćajući se novinarima, Netanyahu je rekao i sljedeće:

- Voljni smo pregovarati sa arapskim državama reviziju te inicijative tako da uzme u obzir dramatične promjene u regionu od 2002. godine, ali da se zadrže dogovoreni ciljevi o dvije države za dva naroda.

Njegovo obraćanje na hebrejskom prenešeno je i na engleskom jeziku – taktika kojom se Netanyahu često posluži kada želi poslati poruku međunarodnoj zajednici.

Njegov govor slijedio je odmah nakon što je ultra nacionalist Avigdor Lieberman položio zakletvu kao novi ministar odbrane čime je izraelska krhka desna koalicija zadobila vitalnu podršku u parlamentu.

Činilo se da Netanyahu stavlja do znanja da prijem u vladu novog krajnjeg desnog ministra ne znači kraj mirovnim naporima sa Palestincima.

Originalni arapski plan ponudio je puno priznanje Izraelu, ali samo ako odustane od teritorije koju je zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine i ako prihvati „pravedno rješenje“ za palestinske izbjeglice.

Međutim, 2013. godine, nakon što su uslovi inicijative omekšani u korist zamjene zemlje između Izraela i Palestinaca, Netanyahu je signalizirao spremnost da inicijativu uzme u obzir.

Raniji pokušaji da sukobljene strane sjednu za pregovarački sto nisu urodili plodom. Palestinci tvrde da ekspanzija izraelskih naselja stoji na putu uspostavljanju njihove države na Zapadnoj obali, u Gazi i glavnom gradu Istočnom Jerusalemu.

Izrael je zahtijevao čvršće sigurnosne mjere spram Palestinaca, te rušenje militanata koji su napadali ili ugrožavali sigurnost izraelskih građana.

U proteklih 6 mjeseci, palestinski napadi su usmrtili 28 Izraelaca i dva američka građanina koji su bili u posjeti Izraelu. Izraelske snage su usmrtile najmanje 195 Palestinaca, od kojih su 134 bili azilanti, tvrdi Izrael. Ostali su ubijeni u toku sukoba ili protesta.

Francuska će 3. juna biti domaćin mirovne konferencije na kojoj će se obnoviti mirovni napori. Učešće će uzeti ministri iz bliskoistočnog kvarteta – SAD, Rusija, Evropska Unija i UN – Arapska liga, UN Vijeće sigurnosti i oko 20 zemalja.

Ni Izrael, koji se protivi ovom skupu, niti Palestinci, koji su pozdravili skup, nisu pozvani, kaže se u izvještaju Reutersa. 

#Svijet