Članak

Hoće li Izetbegović dodatno opteretiti Opću bolnicu zatvaranjem KUM-a radnim danima?

Nakon vozanja pacijenata od bolnice do bolnice, sa nedavnim fatalnim krajem radnika Safeta Praznine, valjda će Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo građanima konačno predstaviti precizine upute gdj

Da li će doći do nove promjene u radu KUM-a (Klinika urgentne medicine) u KCUS-u (Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo)?

Nakon što je od 4. aprila 2016. godine odlukom rukovodstva KCUS-a na čelu sa dr. Sebijom Izetbegović KUM prestao raditi ponedjeljkom i petkom, a pacijenti se šalju na Urgentni odjel Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" moglo bi opet doći do promjena. Iza ove prve odluke nije javno stalo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, niti o tome postoji pisani trag ministrice Zilhe Ademaj već je sve bio dogovor Izetbegović i v.d. direktora Opće bolnice Seada Bašića.

Naime, ovih dana se razmatra mogućnost da KUM treba raditi samo vikendom, subotom i nedjeljom. Ostalim danima KUM bi prihvatao teže hitne slučajeve koji bi bili otpremani iz drugih gradova Federacije.

Radnim danima u sedmici hitne pacijente bi prihvatali u Općoj bolnici “Prim. dr. Abbdulah Nakaš”.

Druga novost bi mogla biti da UKCS više neće raditi jednostavnije operativne zahtjeve, poput operacija slijepog crijeva, kile, te drugih sličnih hirurških zahvata. Direktorica Izetbegović smatra da sve jednostavnije operacije treba preuzeti Opća bolnica.

Nakon vozanja pacijenata od bolnice do bolnice, sa nedavnim fatalnim krajem radnika Safeta Praznine, valjda će Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo građanima konačno predstaviti precizine upute gdje i od koga mogu tražiti određene medicinske usluge, a onda i objaviti tačno radno vrijeme sarajevskih medicinskih ustanova. Pitanje promjena u pružanju medicinskih usluga je od vrhunskog značaja. Nije riječ o novom radnom vremenu trgovačkih ili servisnih radnji, nego se radi o osjetljivoj i životno važnoj činjenici. Neophodno je kontinuirano informiranje građana o bilo kakvim izmjenama u radu zdravstva. Nije bilo nikakvog razloga za prelamanja preko koljena i donošenja hitnih promjena. Trebalo je odrediti makar dva-tri mjeseca uhodavanja u nove sisteme pružanja zdravstvene zaštite.   

#BiH