Članak

Dogovor u Vladi: Prihvaćeni zahtjevi Savjeta branilaca/branitelja, neće više izlaziti na proteste

Predsjednik Savjeta Nermin Bise istakao je nakon sastanka da se Rezolucija zbog koje su i izašli na proteste 24. aprila, a potom i u maju, počela polako realizirati, što potvrđuju i današnji zaključci

Po hitnom postupku Vlada FBiH će u parlamentarnu proceduru uputiti novi zakon o pravima boraca, koji će garantovati jednaka prava svima. Borački dodatak će se isplaćivati nakon navršenih 60 godina. Zaključci su ovo današnjeg sastanaka koji su predstavnici Savjeta branilaca/branitelja održali sa federalnim i kantonalnim ministrima za boračka pitanja u Sarajevu, piše novinska agencija Patria.

Predsjednik Savjeta Nermin Bise istakao je nakon sastanka da se Rezolucija zbog koje su i izašli na proteste 24. aprila, a potom i u maju, počela polako realizirati, što potvrđuju i današnji zaključci.

Od 2010. godine kada je van snage stavljen zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica, demobilisani borci našli su se u nemilosti, jer nije više postojao zakon koji će ih štititi.
Novim zakonom o pravima boraca i članova njihovih porodica bit će usaglašeno pravo na zdravstvenu zaštitu svih boraca i članova njihovih porodica.

Također, borac koji sa 60 godina, nema nikakvih drugih primanja, imat će pravo na 25 posto od prosječne plaće u FBiH. Uz to, dogovoreno je da će svi oni kojima nedostaje pet godina za penzionisanje imati pravo na dokup radnog staža. Novim zakonskim rješenjem, bit će definirano da su i pripadnici MUP-a tokom rata bili dio Armije R BiH.

Savjet branilaca/branitelja zadovoljan je dogovorenim, te poručuju da više neće izlaziti na proteste. 

#BiH