Članak

Dok Ministarstvo sigurnosti upozorava na novu opasnu drogu, MUP KS tvrdi da takve nema u BiH!?

Javnost je uznemirena, stigla je vijest o novoj sintetičkoj drogi, a od koje su navodno preminula dva ovisnika, koje pripadnici Hitne pomoći nisu uspjeli reanimirati, piše novinska agencija Patria.

Javnost je uznemirena, stigla je vijest o novoj sintetičkoj drogi, a od koje su navodno preminula dva ovisnika, koje pripadnici Hitne pomoći nisu uspjeli reanimirati, piše novinska agencija Patria.

No, iz MUP-a KS  su se oglasili saopćenjem te istakli da natpisi i pitanja u medijima o navodnoj pojavi „nove droge“ na području Kantona Sarajevo, su netačni, jer oni nemaju takva saznanja.

- Nadležne organizacione jedinice Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nemaju operativnih saznanja da je u našoj zemlji, pa tako i u Kantonu Sarajevo, došlo do pojave neke nove droge. Sve materije koje su u proteklom periodu privremeno oduzimane od strane policijskih službenika, dostavljane su u skladu sa odredbama ZKP F BiH, na vještačenje u MUP FBiH,  nakon čega nije utvrđeno prisustvo nekih novih supstanci – navode iz MUP-a KS.

Također, MUP KS ne posjeduje nikakve zvanične podatke o neuspjelim reanimacijama, niti podacima o toksikološkim vještačenjima kojim bi se utvrdio eventualni uzrok smrti usljed prekomjernog konzumiranja droge.

- Što se tiče navoda o sintetičkoj marihuani, o čemu je bilo riječi početkom prošle godine, nakon provjera u Zavodu za bolesti ovisnosti KS, nisu rađeni skrining  testovi osoba koje su imale znakove eventualnih predoziranja, niti su vršena odgovarajuća toksikološka vještačenja, tako da se ne mogu potvrditi navodi o postojanju „sintetičke marihuane“ – dodaju iz MUP-a KS.

No, da je nova droga stigla u našu zemlju svjedoči Informacija o stanju sigurnosti u BiH u toku prošle godine, a koju je radilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Naime, vrlo jasno tamo piše i to u dijelu koji govori o unutrašnjim izazovima BiH da je upravo nova droga jedan od gorućih sigurnosnih izazova.

- Suočavamo se i sa novim vrstama sintetičkih droga koje nisu dosad bile na bh. tržištu – stoji u Izvještaju Ministarstva sigurnosti.

Zašto MUP KS ovu informaciju nema nije pojašnjeno, ali je evidentno da je što prije potrebna bolja koordinacija među policijskim tijelima u BiH.

#BiH