Članak

Dr. Nihad Fejzić: Bosni i Hercegovini treba znanje, preplavljeni smo diplomama

Pitanje izjednačavanja diploma na sarajevskom univerzitetu pokrenuto je u petak na inicijativu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića

Kada odete bilo gdje u svijet pitaju vas šta znate raditi, a ne koju diplomu imate. Upravo to treba da bude suština reformi obrazovanja i u Bosni i Hercegovini – poručio je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, dr. Nihad Fejzić, komentarišući najave ministra obrazovanja u KS, Elvira Kazazovića, da bi diplomci Univerziteta u Sarajevu, koji su završili četverogodišnji studij prije Bolonjskog procesa, uskoro mogli biti ekvivalent onima koji su završili master studij po Bolonji, piše Patria.

Pitanje izjednačavanja diploma na Sarajevskom univerzitetu pokrenuto je u petak na inicijativu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića, a Senat Univerziteta u Sarajevu je podržao inicijativu. Ovakvu odluku podržao je premijer KS Elmedin Konaković.

Zanimljivo je da je Senat nekoliko sedmica ranije upravo odbio istu inicijativu.

Najave ministra Kazazovića pokrenule su lavinu negodovanja, na društvenim mrežama, ali i među akademskom zajednicom. Ugledni sarajevski profesori smatraju da je odluka o izjednačavanju diploma praktično nemoguća, i pogrešan put ako se želi reformisati obrazovni sistem.

- Suština je u kvalitetu obrazovanja a ne u diplomi. BiH je preplavljena diplomama. Mislio sam da su ta vremena iza nas – kaže dr. Fejzić u izjavi za novinsku agenciju Patria. Smatra i to da se pitanjima reformi obrazovanja treba baviti država, a ne kantoni pojedinačno.

#BiH