Članak

U BiH se često dešavaju propusti kada se radi o prevenciji vršnjačkog nasilja i inkluziji

Programske aktivnosti 13. KIDS Festivala odvijaju se svakim danom od 14 do 17 sati na Trgu Alije Izetbegovića, Domu oružanih snaga BiH te Umjetničkoj galeriji BIH. Svi festivalski programi su besplat

Programi radionica drugog dana 13. KIDS Festivala koji se održava u Sarajevu bili su usmjereni ka prevenciji vršnjačkog nasilja i važnosti inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju.

U saradnji sa Udruženjem “Kap” organizovana je iskustvena radionica o prevenciji vršnjačkog nasilja tokom koje su, između ostalog, posjetioci  imali priliku pogledati dokumentarni film “Ti nisi sam/a”

- Nažalost, cijeli sistem nekad zna i da ne funkcioniše i da djeca budu obeshrabrena jer kad prijave slučaj niko ne reaguje - izjavila je Merima Spahić iz Udruženja “Kap”.

- Tu prijavu trebaju da ponove i da budu dosljedni i moraju prijavljivati svaku vrstu nasilja koja se provodi nad njima, bilo da se rado o fizičkom, verbalnom ili cyber nasilju. Zbog toga smo izradili i kratkometražni film ‘Stop nasilju u školama – ti nisi sam’ koji je dostavljen u više od 1.200 škola u FBiH – dodala je Spahić.

Sa ciljem kreiranja okruženja jednakih mogućnosti za svu djecu, USAID sa partnerskom organizacijom "Dajte nam šansu", i ove godine na Kid’s Festivalu  predstavlja inkluzivni kutak. Kutak je otvoren u prostorijama Doma Armije, gdje će mališanima svaki dan  biti omogućena druženja i zabava uz mnoštvo zanimljivih sadržaja poput modeliranja, umjetničke radionice i face paintinga.

U svečanoj sali Doma oružanih snaga BIH posjetici su imali priliku uživati u predstavi “Ružno pače“ u izvedbi «Mila Teatra» iz Sofije, a Kid's pozornica danas je osim za nastupe osnovnih škola poslužila kao modna pista za defile «Mini Star»

Programske aktivnosti 13. KIDS Festivala odvijaju se svakim danom od 14 do 17 sati na Trgu Alije Izetbegovića, Domu oružanih snaga BiH te Umjetničkoj galeriji BIH.  Svi festivalski programi su besplatni, piše Patria.

#Lifemagazin