Članak

I ove godine bogat ramazanski sadržaj

I ove godine bogati ramazanski sadržaji

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1437. hidžretske godine je u ponedjeljak, 6. juna, dok će se prvi teravih namaz klanjati večeras, 5. juna.

Ove godine, odnosno hidžretske 1437. godine, po islamskom kalendaru ramazan ima 29 dana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Nedavno je održana tematska sjednica Rijaseta na kojoj su predstavljeni i razmatrani planovi ramazanskih aktivnosti organa Islamske zajednice na svim nivoima.

Konstatovano je da će Islamska zajednica i ove godine na svim svojim nivoima ponuditi veliki broj raznovrsnih sadržaja te na taj način pomoći vjernicima da upotpune svoju svakodnevnu duhovnu i fizičku povezanost s plemenitim islamom, a posebno u mjesecu ramazanu. Između ostalog vrijedi izdvojiti veliki broj zajedničkih iftara, omladinskih druženja, svečanosti kao i manifestacija koje će na svojstven način obilježiti predstojeći mjesec ramazan.

 

#BiH