Članak

Aljkavost službenika FIPA-e: Da li poslodavac plače ili plaća doprinose!?

Često na oficijelnim stranicama institucija BiH možemo nađi greške, jer službenici ili marljivo ne pristupaju svom poslu ili su jednostavno nepismeni, piše Patria.

Često na oficijelnim stranicama institucija BiH možemo naći greške, jer službenici ili marljivo ne pristupaju svom poslu ili su jednostavno nepismeni, piše Patria.

Posljednji takav primjer dolazi iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), jer u rubrici gdje se daju upute investitorima se nalaze mnoge greške.

Naime, u odjeljku „doprinosi“ stoji „doprinosi za socijalno osiguranje koje plača poslodavac i zaposlenik“. Možete li zamisliti stranca koji uči bosanski jezik i zna šta je riječ „plač“, pa se da lako zaključiti da eventualno poslodavac plače, a ne plaća doprinose.

Nadalje tamo stoji „U Republici Srpskoj, kao i Federaciji BiH, doprinosi se obračunavaju na temelju bruto plate. Bruto plata obuhvata neto platu zaposleniog, pomnoženu s utvrđenim koeficijentom, plus doprinosi iz plate“.

Kako će riječ „zaposleniog“ razumjeti neko od stranih investitora nije poznato, ali ovakve greške su nedopustive i to na oficijelnoj stranici FIPA-e.

#BiH