Članak

HASANOVIĆ Opet o jeziku: Ko je koga izdao, ko za koga radi?

Esad Hasanović iz Gradskog odbora DF-a Zvornik oglasio se saopćenjem za medije a nakon što se našao na meti kritika nakon izjave u kojoj jeporučio da nema pregovora o bosanskom jeziku i da taj problem

Esad Hasanović iz Gradskog odbora DF-a Zvornik oglasio se saopćenjem za medije a nakon što se našao na meti kritika nakon izjave u kojoj jeporučio da nema pregovora o bosanskom jeziku i da taj problem trebaju rješavati državne institucije, a optužen je za „bildanje patriotskih mišića“ od nekih pojedinaca iz SDA.

- Danas su ti pojedinci skriveni poput miševa i ne progovaraju o problemima Bošnjaka s kojim se oni suočavaju u RS. S druge strane, oni koji su tada anestezirali ljude i garantovali da će riješiti pitanje bosanskog jezika do polugodišta, sada pozivaju državne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema. Time pokušavaju da amnestiraju svoje saučesništvo u obmani Bošnjaka i njihove đece.

Zavlačili su ljude „dogovorima s načelnikom“ i odgađali rješavanje problema dok ih nisu doveli u ovako tešku situaciju. Što je još sramnije, nastavljaju da lažu roditelje i djecu i govore o tužbama, iako su još jesenas obećali formirati pravni tim koji će zastupati roditelje i djecu i od toga nikad ništa nije bilo. Šta reći nego izdajnička praksa SDA i njihovih kadrova iz Podrinja koji uvijek odrade prljavi posao za svoju centralu, a na štetu Bošnjaka Podrinja – kaže se u saopćenju.

Dalje se dodaje da je zanimljivo da ti isti kadrovi nijednom nisu prozvali Premijerku RS , kao da Ministarstvo prosvjete RS nije dio Vlade RS.

- Vjerovatno zato što su 2014. lobirali da Bošnjaci glasaju za nju, pa se tada moglo čuti, kao mantra, Čivić- Salkić- Cvijanović. A možda i zato što su obećali SNSD-u podršku na lokalnim izborima. Neka se jednom odluče i kažu za čiji interes rade, interes naroda ili svoj lični. Mi više nećemo da apelujemo. Pitanje bosanskog jezika nije samo pitanje Bošnjaka u RS-u, ako to ne uviđaju najviši funkcioneri ove države, sva priča i apeli su suvišni. Ako nisu sposobni ili ne žele da riješavaju ovaj problem, onda je sramota da očekuju da najugroženija populacija stanovnika u ovoj državi riješi isti – dodaje se u saopćenju.

 

#BiH