Članak

Aida Salkić-Haughton za Patriju: Na ulicama Engleske nema slavlja, mislim da su svi u šoku

Kompletna kampanja referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU zasnivala se na emocijama. Snage koje su željele izlazak iz EU govorile su kako svaki dan milioni eura odlaze iz Engleske u Birsel, ali

Veliki broj ljudi u Engleskoj je u šoku, nakon što je postalo jasno da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju. To se osjeti i na ulicama. Nema slavlja, čak ni kod onih koji su bili za izlazak – kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria Aida Salkić-Haughton (Hotn), iz Kršćanske zajednice mladih, samo nekoliko sati nakon objavljivanja rezultata referenduma.

Jučer i sinoć se na referendumu više od 50 posto građana Velike Britanije izjasnilo da želi izlazak iz EU, nakon čega treba da započne dvogodišnji proces "razvoda" EU i Velike Britanije.

Velika Britanija je prva zemlja koja napušta EU. Niko ne zna kako će to izgledati. Ni Velika Britanija nema plan, a nema ga ni Evropska unija.

Salkić-Haughton živi u Stoke on Trentu u centralnoj Engleskoj. Kaže da je većina građana iz tog grada također glasala za izlazak iz EU, ali sada su i oni pomalo zbunjeni. Niko ne zna šta će se desiti već sutra.

- Neki moji prijatelju su rekli da im srce želi nezavisnost, ali su ipak upotrijebili razum. Glasali su protiv izlaska iz EU – kaže Salkić-Haughton.

Kompletna kampanja referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU zasnivala se na emocijama. Snage koje su željele izlazak iz EU govorile su kako svaki dan milioni eura odlaze iz Engleske u Brisel, ali su prešutjeli da se taj novac ponovo vraća Englezima. 

- Kampanja je išla u smislu, ako izađemo iz EU, sav taj novac koji šaljemo u Brisel može ostati nama – kaže Salkić-Haughton.

- Također, mnogo su se spominjali migranti, ali ovi iz Evropske unije. Veliki broj, naprimjer, Čeha, dolazi u Veliku Britaniju. Država im daje velike pogodnosti, ali mnogi od njih nikada ne nauće ni jezik.

Ne znamo kako će se stvari odvijati već sutra, ali, kaže Salkić-Haughton, kompletna Velika Britanija za sada živi u nekoj neizvjesnosti, piše Patria.

#BiH