Članak

Nikšić: Bh. vlastima izlazak Velike Britanije iz EU ne smije biti alibi za njihov nerad

Put Bosne i Hercegovine u EU ne smije biti upitan jer on predstavlja dostizanje visokih i jasno određenih standarda koje naša država nažalost danas ne ispunjava. Svi zajedno smo dužni da učinimo sve š

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja vjerovatno najveći potres u EU od njenog osnivanja, saopćeno je iz SDP BiH, prenosi novinska agencija Patria.  

-O posljedicama je još uvijek rano govoriti sa preciznošću, ali je vrlo moguće da će to izazvati i druge političke potrese, pa i finansijske krize. Zaista se nadam da aktuelna vlast neće pomisliti da alibi za svoj nerad potraži, naprimjer, u odluci građana Velike Britanije, nego da će konačno zasukati rukave i početi ispunjavati ono što građani od njih očekuju.

Krajnje je vrijeme da vlast u BiH, koja svoju politiku bazira na principu da će stranci popustiti sa zahtjevima ili da će neko drugi umjesto njih uraditi njihov posao, za promjenu prestane obmanjivati građane i počne raditi u njihovu, a ne svoju korist.

Potrebno je da prestanu tajno donositi odluke koje se tiču budućnosti države i da proces priključenja BiH Evropskoj uniji vode transparentno. U taj proces neophodno je uključiti, ne samo opoziciju, nego i nevladin sektor i akademsku zajednicu.

Put Bosne i Hercegovine u EU ne smije biti upitan jer on predstavlja dostizanje visokih i jasno određenih standarda koje naša država nažalost danas ne ispunjava. Svi zajedno smo dužni da učinimo sve što je u našoj mogućnosti da te standarde ispunimo, najviše radi nas samih, a ne radi EU, kaže u svojoj izjavi Nikšić. 

#BiH