Članak

Kazazović: Ima direktora koji se ponašaju kao da su škole njihovo vlasništvo

Naime, pečat škole otuđio je sekretar škole Sead Ćupina nakon što je Školski odbor razriješio dužnosti jednog, a imenovao drugog v.d. direktora. Pečat se sada nalazi u sudu i bit će izuzet sa suda i p

Učenici koji su završili OŠ „Saburina“ u ponedjeljak će dobiti diplome kako bi se mogli upisati u srednje škole u kojima je danas počeo upis, potvrdio je ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović za novinsku agenciju Patria. Učenici i roditelji danas su imali sastanak sa resornim ministrom i premijerom Elmedinom Konakovićem.

Naime, pečat škole otuđio je sekretar škole Sead Ćupina nakon što je Školski odbor razriješio dužnosti jednog, a imenovao drugog v.d. direktora. Pečat se sada nalazi u sudu i bit će izuzet sa suda i predat v.d. direktora koji će ovjeriti diplome.

Posebno pitanje su Školski odbori koji se imenuju političkim linijama, a u slučaju OŠ Saburina u godinu dana je i imenovan i razriješen direktor Rešad Fočo.

Ministar Kazazović pojašnjava da je takva zakonska procedura, da Školski odbor imenuje i razrješava direktora, a Vlada KS samo daje saglasnost.

- U ovom slučaju na Vladi sam tražio da se to što uradi što prije, oni su tražili da ŠO da dodatno obrazloženje i Vlada je jednoglasno donijela odluku da se razriješi i odmah je ŠO imenovao v.d. direktoricu – kazao je Kazazović koji nije bio na toj sjednici Vlade KS.

Ministar Kazazović u razgovoru za agenciju Patria priznao je da postoje direktori koji se ponašaju kao da su vlasnici škola.

- Imamo jako puno takvih škola. Njima je to sistem omogućio, mijenjamo zakon da bi se to promijenilo. Ova vlada je istrajna da to više ne dozvoli da se direktori bahato ponašaju, otuđuju pečate – kazao je Kazazović.

Jedna od škola u kojoj već godinama vlada svojevrsni haos je OŠ „Hrasno“ gdje je direktor Sejdo Mirvić bez odluke Školskog odbora izdavao prostore škole, određivao cijenu i naplaćivao usluge zakupa.

Budžetski inspektor Ministarstva finansija KS izvršio je uvid u poslovne knjige JU OŠ Hrasno te utvrdio da je škola u 2014. godini od ugovora za izdavanje fiskulturne sale i poslovnih prostora-učionica  i prostora za školski bife ostvarila prihode u iznosu 17.575 KM. Škola je novac utrošila na putne troškove, nabavku materijala, izdatke za gorivo i prevoz te između ostalog i za „nespomenute usluge“.

U 2015. godini škola je ostvarila 37.085 KM koje je utrošila na izdatke na hranu, putne troškove, troškovi dnevnica, materijal za čišćenje...

Ministar Kazazović potvrdio je da je upoznat sa problemima u ovoj školi te je kazao da će u ponedjeljak biti održan sastanak sa članovima ŠO i taj problem će se riještii.

- Da li će Vlada morati razriješiti članove ili će naći neko drugo rješenje prije sastanka ne znam – kazao je ministar.

#BiH