Članak

Putin u posjeti Kini: Potpisat će se više desetina sporazuma o saradnji

Ruski predsjednik Vladimir Putin sa velikom delegacijom ministara i biznismena stigao je u petak u zvaničnu posjetu Kini, izvještava ruska novinska agencija Tass.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sa velikom delegacijom ministara i biznismena stigao je u petak u zvaničnu posjetu Kini, izvještava ruska novinska agencija Tass, prenosi NAP.

Putin će voditi razgovore sa kineskim liderima o brojnim aktuelnim pitanjima, bilateralnim i međunarodnim, uključujući situaciju u Siriji, na Korejskom poluostrvu i u Afganistanu.

Putin je u Peking stigao iz Uzbekistana gdje je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju.

Kremlj se nada da će posjeta ruskog lidera Kini biti produktivna s ciljem potpisivanja više od 50 sporazuma.

Cilj posjete je pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transporta, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, zrakoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje širokotrupnog aviona i teškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dvije zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Euroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa „Put svile“.

Jedan od najvećih bilateralnih projekata Moskve i Pekinga ostaje gradnja gasovoda „Snaga Sibira“, po kojem će Rusija isporučivati Kini do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u toku su i pregovori o izgradnji zapadnog kraka - „Snaga Sibira 2“, preko Altaja.

 

#Svijet