Članak

Izetbegović o neusvajanju SSP-a: Glavni kočničar je Vlada RS

Kako je Izetbegović pojasnio on i Dragan Čović ne žele nikoga preglasavati jer bi onda Ivanić preko Skupštine RS-a mogao blokirati cijelu stvar.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je danas da se na sjednici Predsjedništva ipak neće neći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je to ranije bilo najavljeno, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je Izetbegović pojasnio drugi član Predsjedništva BiH Dragan Čović i on ne žele preglasavati trećeg člana Mladena Ivanića, jer bi Ivanić nakon toga nove zastoje u BiH mogao praviti uz pomoć Skupštine RS-a.

Prilagođavanje SSP-a bio je jedan od uvjeta za ubrzavanje evropskog puta BiH. U julu zasjedaju tijela EU na kojima je jedna od tačaka dnevnog reda i BiH. Ukoliko BiH sjednicu dočeka bez usaglašenog SSP-a, bit će to za zemlju veliki korak unazad ka njenom putu prema EU.

- Ako se nešto ne promijeni u naredna dva tri dana BiH se neće naći na organima EU odnosno Vijeća za ekonomske poslove. Glavni kočničar ovdje je Vlada RS. BiH će morati preboljeti ovaj pritisak, to nas čeka danas ili sutra. Informacije oko uvoza kojima se manipulira su netačne - istakao je Izetbegović kazavši da je SSP važan za ekonomski aspekt države i napomenuo da to ide u prilog i RS-u jer najsiromašniji penzioneri žive upravo u ovom dijelu zemlje.

Vlasti iz RS tvrde da bi SSP kakav je usvojilo Vijeće ministara bio poguban za poljoprivredu RS, jer bi, smatraju, otvorio tržište BiH proizvodima iz inostranstva.  

- Danas neće biti pomaka jer preglasavanje nije put, ali ja se nadam da blokada i jedna kriza u BiH neće potrajati duže od lokalnih izbora. Nadam se da ćemo se vratiti onome što je racionalno i što je dobro za sve građane u BiH. Ono što se jučer desilo u RS-u nije samo problem koji će se odraziti na zaustavljanju BiH na putu ka EU, RS će imati koemrcijalne probleme - dodao je Izetbegović. On smatra da građani u RS uopće nemaju prave informacije kada je riječ o SSP-u, piše NAP.

#BiH