Članak

Komšić: Zbog predizborne kampanje neće propasti samo SSP, ovo nas čeka i s pričom o NATO-u

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH osvrnuo se za činjenicu da SSP neće biti danas razmatran na sjednici Predsjedništva BiH, ali i izjave Bakira Izetbe

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH osvrnuo se na činjenicu da SSP neće biti danas razmatran na sjednici Predsjedništva BiH, ali i izjave Bakira Izetbegovića, predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je kazao da ne žele preglasavati Mladena Ivanića, piše Patria.

- Nema preglasavanja, jer kada vodite računa o ustavnim nadležnostima Predsjedništva riječ je o pitanju koje se tiče vanjske politike, dakle odluka se mora donijeti koncenzusom i da preglasavate to ništa ne znači. Riječ je o stvari gdje se mora postići koncenzus, vanjska politika i odbrana su dvije stvari koja su izvorna nadležnost Predsjedništva BiH i to se mora riješiti koncenzusom – kaže Komšić.

Nadalje je istakao da smatra da svi argumenti koje različite strane iznose su samo dio predizborne kampanje, ali nažalost, na štetu BiH.

- Što se tiče ovoga što rade sa SSP-om svako ima svoje neke argumnete, a ja se bojim da koliko god tražili temelje za te svoje argumente Ivanić za svoje, Izetbegović za svoje, Čović za svoje nema veze zapravo s tim što oni govore, jer ovdje je riječ o izbornoj kampanji i da sada svako pitanje koje dođe na dnevni red može doći u pitanje zbog predizborne kampanje. Po principu baš nas briga kakva će šteta nastupiti, bitno je kako nas doživljavaju kao borce za interese RS-a, za Bošnjake, Hrvate....Naša standardna priča. Naravno, situacija sa SSP-om je specifična posebno nakon izlaska Velike Britanije iz EU, ali o tome niko ništa ne govori. Niko i ne pokušava misliti o tome  kako će Evropa sada gledati na BiH i cijeli region u smislu pridruživanja EU niko se ne bavi time – kaže Komšić.

Lider DF-a ističe da SSP nije prva tema oko koje je došlo do problema.

- Vidjet ćete to, ide Samit NATO-a. Slična će situacija biti, uknjižba perspektivne vojne imovine stala, ne vjerujem da će se usvojiti i pregled odbrane. Otići će sada kod Angele Merkel u Berlin svi će sagnuti glavu reći će tako je gospođo Merkel, hvala vam za podršku. Ona će očekivat neki rezultat, njega neće biti i nećemo dobiti kandidatski status – ističe Komšić.

#BiH