Članak

Završena sjednica PD: Žustre rasprave o jeziku usijale temperaturu u Parlamentu

Završena je sjednica Predstavničkog doma PS BiH a poslanici su podržali Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, piše Patria.

Završena je sjednica Predstavničkog doma PS BiH a poslanici su podržali Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, piše Patria.

Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine nije primljena k znanju, a najviše rasprave upravo se desilo na ovoj tački dnevnog reda.

Poslanici, uglavnom SNSD-a uporno su bosanski jezik nazivali „jezikom bošnjačkog naroda“ poslanici iz FBiH podsjetili su ih na ustavno pravo da svoj jezik zovu bosanskim.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a ocijenio je da se rasprava pretvorila u politikanstvo. Također, Đonlagić je pozvao prisutne da pokažu spremnost da u svojim sredinama ispravljaju sve uočene nepravilnosti, a s obzirom da je u jednoj od brojnih poslaničkih rasprava Tuzla navedena kao negativan primjer, Đonlagić je kazao da oni koji ne poznaju situaciju u Tuzli, taj grad ne navode kao negativan primjer, jer to je kako je kazao pitanje koje niti jednog trenutka ne može biti dovedeno u kontekst diskriminacije.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA kazao je da mu nije jasno kako je moguće da je Ustavnopravna komisija primila k znanju ovu informaciju.

- Mi imamo mnogo problema u vezi ove oblasti – dodao je Mehmedović.

Sadik Ahmetović kazao je da je još prije nekoliko mjeseci tražio ovu informciju, jer se nad bošnjačkom djecom vrši teroror.

- Ovo je za ne povjerovati šta piše. Ovdje piše da je sve uredu. Kaže se da se u RS-u izučava bosanski jezik...Imate li vi isti ovaj izveštaj ili su meni dali odvojen. Ne mogu da vjerujem da je neko smogao snage da ovako laže. Ne znam laže li ovaj ministar iz Vlade RS-a ili ovi u Ministarstvu civilnih poslova dobro ne prepisuju. Tražim da se održi hitna sjednica gdje će biti i entitetski ministri i da ovu oblast dovedemo u mjeru dok nije eskaliralo. Ovo ne govorim u ime bilo koje stranke, nego u svoje lično i onih koji su obespravljeni. Ovdje svega može biti – istakao je Ahmetović.

Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2015. godini čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH prihvaćena je od strane poslanika PD PSBiH, a primljena je k znanju I Informacija o stanju javne zduženosti BiH na dan 31. decembar 2015. godine.

#BiH