Članak

TERZIĆ O SSP-u Ne diktiraju bh. vlasti pravila EU već se moraju njima prilagoditi

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić još uvijek ne želi dati saglasnost na takav SSP. Iz Vlade RS tvrde da bi izmijenjeni SSP uništio poljoprivredu u Republici Srpskoj.

Želi li BiH nastaviti dalje pregovore sa EU, Predsjedništvo BiH najkasnije do četvrtka mora prihvatiti adaptirani Sporazum o stabilizaciji i priduživanju BiH, kojeg je ranije usvojilo Vijeće ministara, u dijelu koji se odnosi na trgovinu sa zemljama članicma EU, na prvom mjestu sa Hrvatskom, piše Patria.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić još uvijek ne želi dati saglasnost na takav SSP. Iz Vlade RS tvrde da bi izmijenjeni SSP uništio poljoprivredu u Republici Srpskoj. Vjeruju kako bi određena roba iz EU preplavila tržište BiH, po mnogo jeftinijim cijenama od one koja se prodaje u BiH.

Iz FBiH tvrde da navodi iz RS-a nisu tačni. Ako bi roba iz EU ugrozila nekoga u BiH, onda bi to zasigurno bila Federacija, jer Hrvatska najveći dio svoje robe, kada je riječ o bh. tržištu, plasira na područje FBiH.

Politički analitičar Almir Terzić ponašenje političara iz RS u slučaju SSP-a ocijenio je krajnje neodgovornim. Jer, podsjeća, i oni su ulazak BiH u EU odredili kao glavni spoljnopolitički cilj.

- Kada ulazite u članstvo udruženja građana ljubitelja sitne peradi dužni ste se pridržavati njegovog statuta. Ne možete postati član udruženja pa pobiti sitnu perad. Tako je i sa EU. Ne diktiraju bh. političari pravila, to moraju shvatiti. Oni se pravilima moraju prilagoditi – rekao je Terzić.

- Zapravo vi to znate – poručio je Terzić, dodajući da problem leži u tome što vlasti u BiH nikada istinski i nisu željeli ulazak BiH u EU. Priča oko izlaska Velike Britanije iz EU samo im je olakšala situaciju, piše Patria.

#BiH