Članak

Ministarstvo prometa: Suspendovani Bajrambašić i dvije službenice Hadžić i Ivković

U ovim aktima se ne navodi koje radnje i aktivnosti se stavljaju na teret ovim državnim službenicima. Iz tog razloga, odmah po saznanju uputili samo zahtjev Tužilaštvu BiH za samoinicijativni iskaz u

Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine podnijelo je prijavu Tužilaštvu BiH protiv Izeta Bajrambašića, pomoćnika ministra za promet i komunikacije BiH i predstavnika Ministarstva u prometnom opservatoriju za jugoistočnu Evropu (SEETO-South-EAST Europe Transport Observatory), a on je od petka i suspendiran, piše novinska agencija Patria.

Uz njega suspendirane su Snežana Hadžić i Snježana Ivković. Njih obje rade u Jedinici za pripremu i implementaciju projekta sektora za prometnu infrastrukturu, pripremu i implementaciju projekata.

Izet Bajrambašić je bio angažovan u Upravnom odboru SEETO od 23. juna 2005. godine do donošenja Odluke o imenovanju novog člana UO iz BiH. On je navodno sebi i još dvjema osobama, bez bilo kakvog odobrenja Ministarstva, omogućio pribavljanje protupravne imovinske koristi u iznosu većem od 95.000 KM.

Na prve objave tekstova regairao je Bajrambašić kazavši da su to naručili pojedinci iz Ministarstva.

Deset državnih službenika Ministarstva su naizmjenično radili korektno i profesionalno prema odgovarajućim propisima sve poslove na provedbi Memoranduma, kao međunarodnog akta.

Finansijska sredstva za rad na provedbi Memoranduma finansiraju, prvobitno Evropska komisija, a kasnije zemlje Zapadnog Balkana samostalno, kroz godišnji budžet i planove rada.

Sva izdavanja (plate, naknade, dnevnice, odvojeni život...) su regulisana Knjigom pravila (Role Book) koja je usvojena na sastanku u Briselu 2009. godine.

Tužilaštvo BiH na čelu sa Glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, prema aktima koja su dostavljena Ministarstvu (10.5.2016. godine i 06.06.2016. godine) vodi istragu u ovom predmetu,  protiv troje službenika imenovanih 19.6.2015. godine.

U ovim aktima se ne navodi koje radnje i aktivnosti se stavljaju na teret ovim državnim službenicima. Iz tog razloga, odmah po saznanju uputili samo zahtjev Tužilaštvu BiH za samoinicijativni iskaz u ovom predmetu.

- Uvijek nastojim da pomognem istrage ove vrste. Tako sam pomogao u rješavanju nesporazuma tužilaštava Srbije i BiH u 2015. godini, u vezi prikupljanja podataka u ovom predmetu. Na sastanku Upravnog komiteta (oktobar 2015. godine), a i kasnije Permanentnom sekretarijatu sam sugerisao način kako da se efikasno i pravno utemeljeno dostave svi traženi podaci Tužilaštvu BiH.

Naravno, sve procedure na zahtjev Tužilaštva BiH ćemo poštovati, te provesti i dokazati ispravnost našeg rada - kaže Bajrambašić u svom sapoćenju.

 

 

 

 

#BiH