Članak

Zakočen evropski put BiH rezultat je politike vlasti koja mjesecima laže građane da ima napretka

Bosna i Hercegovina je morala i mora pokazati da je apsolutno predana članstvu u EU, a na ovakav način šalje upravo suprotnu poruku Briselu.

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu osvrnulo se i na aktuelnu političku situaciju u zemlji, te je oštro osudilo stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ne razmatra prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju s Evropskom unijom, čime je evropski put Bosne i Hercegovine potpuno zakočen i gurnut u krajnju neizvjenost, saopćeno je iz DF, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjedništvo DF smatra da je ovakva neodgovorna odluka donesena u najgorem mogućem momentu kada se EU okreće unutrašnjim problemima ponukana rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji, izbjegličkoj krizi i ostalim problemima, i stavlja „proširenje“ u potpuno drugi plan.

Bosna i Hercegovina je morala i mora pokazati da je apsolutno predana članstvu u EU, a na ovakav način šalje upravo suprotnu poruku Briselu.

Predsjedništvo DF-a je stava da je ovakav katastrofalan ishod u slučaju prilagodbe SSP-a rezultat neiskrene politike vladajuće koalicije koja mjesecima lažno ubjeđuje građane BiH da je usvojen mehanizam koordinacije, da će izbori u Mostaru biti održani, da je aplikacija za članstvo u EU kredibilna, da će BiH dobiti poziv u MAP na NATO samitu u Varšavi, da će se otvoriti stotine hiljada radnih mjesta, itd., a zapravo su radili sve da se zadrži status quo u kojem se oni odlično snalaze i vladaju od završetka rata na ovamo.

Predsjedništvo DF-a također upozorava javnost da ne nasjeda na nacionalističku retoriku i zaoštravanje međuetničkih odnosa kao dio predizborne kampanje nacionalnih stranaka. Takva retorika i eventualni incidenti koji mogu iz nje proizaći će samo dodatno destabilizirati našu zemlju i gurnuti je u još dublju ekonomsku i socijalnu dubiozu, stoji u saopćenju. 

#BiH