Članak

Spaho i Busuladžić: Godišnjica smrti dva bh. velikana

O Spahi još i postoje studije i određeni utjecaj na društvo, dok sam Busuladžić još uvijek slovi za kontroverznu ličnost o kojoj ne treba mnogo pričati

Godišnjica smrti dva bh. intelelektualca, Mehmeda Spahe i Mustafe Busuladžića, i ove godine u BiH prolazi u tišini. I Spaho i Busuladžić su okončali svoje život na današnji dan. Njihova uloga u u historiji BiH je ogromna, a posebno za Bošnjake, piše Patria.

Spaho je bošnjački političar i vođa Jugoslovenske muslimanske organizacije (JMO), prvi Bošnjak u Vladi Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Busuladžić, pisac, naučnik i jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca u periodu između dva svjetska rata. 
Spaho je 1939. godine u Beogradu umro pod nerazjašnjenim okolnostima, dok je Busuladžić komunistički režim 1945. godine strijeljao iza željezničke stanica u sarajevskom naselju Velešići. No, i jedan i drugi ostavili su neizbrisv trag u historiji Bošnjaka.

Historičari upozoravaju da je za Bošnjake vrlo simptomatičan njihov odnos prema ličnostima i prošlosti. Pa je tako inertan odnos i prema ova dva intelektualca.

O Spahi još i postoje studije i određeni utjecaj na društvo, dok sam Busuladžić još uvijek slovi za kontroverznu ličnost o kojoj ne treba mnogo pričati.

Sjećanje na Busuladžića svedeno je na nekoliko udruženja u Sarajevu koja ga spomenu tek u rijetkim prilikama, piše Patria. 
 

 

#BiH