Članak

Rekonstrukcija pločnika ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva BiH

Kako je projektom planirano, prvo će biti uklonjen stari oštećeni asfalt duž cijele dionice, a zatim slijedi regulacija odvoda oborinskih voda i postavljanje nove tamponske podloge na koju će biti pol

Krajem ove sedmice trebalo bi da započnu radovi na rekonstrukciji pločnika ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije tog dijela pločnika Titove ulice koji obuhvata prostor između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića je 362.812,65 KM, a zajednički ga finansiraju Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH sa jednakim iznosima sredstava, saopćeno je iz Općine Centar, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Projekt rekonstrukcije pločnika izradila je firma ''Es hydrotechich'' d.o.o. Sarajevo, u skladu sa stručnim mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, pošto je u pitanju prostor uz zgradu Predsjedništva koja je nacionalni spomenik.

Izvođač radova je građevinska firma ''Sela'' a potpisan je i ugovor sa Općinom Centar.

Kako je projektom planirano, prvo će biti uklonjen stari oštećeni asfalt duž cijele dionice, a zatim slijedi regulacija odvoda oborinskih voda i postavljanje nove tamponske podloge na koju će biti položene granitne kocke (kaldrma) veličine 10x10 centimetara. Na kraju radova će biti urađena i rekonstrukcija ograde oko zelenih površina koje će također biti uređene.

Za nadzor je zadužena firma Coning d.o.o. Sarajevo, a završetak radova planiran je za 45 dana.

#BiH