Članak

Kolegij SDA traži da PIC zaustavi referendum

Kolegij SDA podržao je danas pismo koje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), saopćeno je iz ove stranke.

Kolegij SDA podržao je danas pismo koje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), saopćeno je iz ove stranke.

Kolegij SDA očekuje da PIC na sutrašnjoj sjednici zaustavi proces destabilizacije BiH tako što će odluku Narodne skupštine  RS o referendumu zakazanom za 25. septembar staviti van snage. 

- Pozivamo vlasti u RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, te da se ova zemlja okrene evropskom, NATO i reformskom putu – navodi se u saopćenju.

Kolegij SDA dalje zahtijeva od institucija BiH da poduzmu sve ustavom i zakonom propisane aktivnosti kako bi se zaštitio ustavno-pravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U saopćenju stranke se navodi da se ovo prije svega odnosi na aktivnosti Ustavnog suda BiH, te aktivnosti državnih pravosudnih institucija vezano za procesuiranje po članu 239. Krivičnog zakona BiH (nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH).

Kolegij SDA smatra i neprimjerenim izjave nekih zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora o oživljavanju Herceg Bosne.

- U ovom trenutku svi moramo dati doprinos stabilnosti BiH, a ne dodatno destabilizirati situaciju prizivajući duhove prošlosti poput paradržavne tvorevine za koje predstoje presude u Hagu - navodi se u saopćenju. 

- Zahtijevamo od institucija BiH da pod hitno ispitaju okolnosti pod kojima je zajednička policijska vježba policije entiteta RS i policije Srbije održana. Postoje ozbiljne indicije da su povrijeđeni zakoni vezani za učešće policijskih službenika iz BiH u aktivnostima  u drugim zemljama. Ukoliko je trebalo  izvoditi kakvu vježbu, onda se to moralo uraditi  s policijskim strukturama BiH, uz strogo poštivanje svih zakona – stoji dalje u saopćenju ove stranke, prenosi Patria.

 

#BiH