Članak

Završena sjednica PD PSBiH: Još ništa od povećanja akciza, Javni RTV sistemi prepušteni sami sebi!

Završena je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a dnevni red poslanici su brzo prošli nakon što nije usvojena inicijativa Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti Informacija Vijeća ministara o ne

Završena je sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a dnevni red poslanici su brzo prošli nakon što nije usvojena inicijativa Denisa Bećirovića da se na dnevni red uvrsti Informacija Vijeća ministara o nelegalnom zakazivanju, organiziranju i održavanju antidejtonskog i antiustavnog referendum kojim se razbija Dejtonski mirovni sporazum.

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a ovaj prijedlog je odbijen. Podsjećamo, zbog ovoga je Klub SDP-a napustio sjednicu.

Također, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, koji je predviđao da se produži rok za ugovore s telekom operaterima putem kojih bi se naplaćivala RTV taksa.

Usvojen je prijedlog Komisije za finansije i budžet PD PS BiH da se set zakona koji predviđa povećanje akciza na naftu ponovo odgodi jer još uvijek nisu dobili mišljenje UIO BiH. 

Inače sjednica UO UIO zakazan je za 2. septembar.

U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama utvrđene su sljedeće akcize za naftne derivate: dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin-bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM i biogorivo i biotečnost 0,45 KM.

#BiH