Članak

BiH potpisala ugovor s EUROPOL-om, ali još se ne zna ko će koorodinirati saradnjom!?

Inače, saradnjom između Bosne i Hercegovine i glavne evropske policije treba da koordinira državna policija zemlje, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), a ne Ministarstvo sigur

Između Bosne i Hercegovine i Evropske policijske službe (Europol) potpisan je sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji. On će značiti razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica Europola, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama, ali kako je i sam ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio još se ne zna ko će koordinirati ovom saradnjom, piše novinska agencija Patria.

- Naša obaveza je da nakon potpisivanja sporazuma i stupanja na pravnu snagu stvorimo određene pretpostavke da taj sporazum profunkcionira i obavezni smo da sa naše bh. strane uspostavimo jednu fokal point tačku koja će sarađivati, odnosno biti direktna konekcija prema EUROPOL-u, odnosno EUROPOL-a prema BiH. Mi ćemo nakon što ovaj sporazum bude ratifikovan u Parlamentu BiH formirati i uspostaviti tu fokal point tačku na nivou BiH. Ja u ovom momentu ne mogu reći kako će izgledati tačno.

No, mi imamo iskustvo kako funkcioniramo s INTERPOL-om i imamo našu organizacionu jedinicu koja jako dobro funkcioniše s INTERPOL-om i uspostavit ćemo najmanje takav jedan kapacitet, ali nemojte baš sad u kom smislu i na koji način će to izgledati – kazao je Mektić.

Inače, saradnjom između Bosne i Hercegovine i glavne Evropske policije treba da koordinira državna policija zemlje, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), a ne Ministarstvo sigurnosti. Tako je definisano i Ustavom Bosne i Hercegovine, Članom 3.

Eventualno prebacivanje saradnje sa EUROPOL-om sa Direkcije na Ministarstvo sigurnosti BiH, jača se pozicija Republike Srpske, ali i kantona u Federaciji BiH. To ne samo da je jačanje separatističkih politika u RS i Federaciji BiH, već je odluka protuzakonita, protuustavna, nedržavnička... Kantonima se daje važnost u međunarodnim odnosima, a koju ne trebaju imati.

Mektić je direktora Ureda Evropske policije (Europol) Roba Wainwrighta upoznao sa ključnim sigurnosnim izazovima sa kojima se BiH suočava.

- Rekao sam da su to radikalizam, pojave terorizma, organizovani kriminal, krijumčarenje droga i narkomanija, trgovina ljudima, borba protiv svih oblika imovinskog kriminaliteta - automafija. Treći ključni strateški prioritet je borba protiv korupcije koja je ušla u sve pore našeg društvenog života i tako ugrožava ekonomsku osnovu - naglasio je Mektić.

Današnji sastanak i potpisavanje sporazuma dolazi u svjetlu velikih terorističkih prijetnji i napada koji potresaju Evropu te velike migracijske krize koju su zloupotrijebili krijumčari ljudima, rekao je direktor Europola.

- Od danas BiH se pridružila grupi od 700 policijskih agencija iz 40 zemalja koje obuhvata saradnja Europola. S nestrpljenjem očekujemo implementaciju ovog sporazuma jer smo svjesni da posjedujete znanje koje će biti od koristi Europolu. Zauzvrat, stavljamo na raspolaganje sve kapacitete kako bi pomogli vašem sigurnosnom sektoru da zaštiti građane, da im se omogući sigurno okruženje. Sporazum je operativni nivo i reguliše policijske operacije koje će se baviti pravim predmetima - poručio je Wainwright.

#BiH