Članak

Direktor EUROPOL-a i Mektić sa Vilićem: Sporazum će omogućiti bolju međunarodnu saradnju

Direktor Kancelarije Evropske policije Rob Wainwright i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić posjetili su danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje su se sastali sa direktorom Dire

Direktor Kancelarije Evropske policije Rob Wainwright i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić posjetili su danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje su se sastali sa direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem i njegovim zamjenikom Milom Jurićem, saopćeno je iz DKPT, prenosi novinska agencija Patria.  

Današnja posjeta upriličena je povodom potpisivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a.

Vilić se zahvalio na posjeti, te gostima prezentovao zakonske nadležnosti Direkcije i djelokrug rada ističući međunarodnu operativnu policijsku saradnju koja se odvija preko Direkcije.

Posebno je naglasio dosadašnju saradnju koja se odvijala preko Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om, a koja se odnosi na dnevnu razmjenu informacija između policijskih agencija u BiH i članica EUROPOL-a.

Vilić je istakao da će današnje potpisivanje Sporazuma omogućiti učinkovitiju saradnju sa članicama EUROPOL-a u suprostavljanju međunarodnom organizovanom kriminalu, a posebno terorizmu, nedozvoljenoj trgovini drogom, trgovini ljudima, cyberkriminalu i drugim oblicima kriminala koje su u nadležnosti Europola.

Policijske agencije u BiH će sada biti u mogućnosti da sa policijama zemalja članicama EUROPOL-a razmjenjuju pored strateških i operativne podatke uključujući i lične podatke.

Gosti su također posjetili i službene prostorije Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u okviru kojeg se nalazi i Odsjek za saradnju sa EUROPOL-om, u kojem je instalirana zaštićena aplikacija za razmjenu podataka SIENA, stoji u saopćenju.  

#BiH