Članak

Zvizdić: PIC je prepoznao antidejtonski karakter referenduma, ali to je nedovoljno

Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja BiH i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo

-Stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno jasno prepoznavanje suštine i uzroka problema kao i precizno definisanje antidejtonskog i antiustavnog karaktera najavljenog referenduma u manjem bh. entitetu Republika Srpska, predstavlja pozitivan, ali još uvijek nedovoljan iskorak u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prenosi novinska agencija Patria.  

Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH , ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda  za sve građane BiH, pojedinci i političke snage u bh. entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od „drugog i drugačijeg“, zamagljujući  pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu  da građanima entiteta RS predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji  i  novom zapošljavanju.

Nažalost, svjedoci smo da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice,  čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola,  zdravstvenih, sportskih i objekata kulture. Uz  to, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo  do povećanja tenzija i ugrožavanja  mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH.

Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja BiH i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti  prioritet stoji  državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to  suština  stava PIC-a. 

Zbog toga je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da  konačno ekonomske teme počnu  dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je  zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti.

Zato pozivam na poštivanje odluke Ustavnog suda BiH , na prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma koji je, kako je to konstatovano u zajedničkoj izjavi, destabilizirajući za BiH, kao i na konačnu reakciju OHR-a koji ima dejtonsku obavezu da aktivno radi na zaštiti Ustava i očuvanju mira  u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju za javnost koje potpisuje Zvizdić. 

#BiH