Članak

Izdvojeno 400.000 KM: Članovi Štaba CZ Općine Centar obišli klizišta na Soukbunaru

Član Općinskog štaba civilne zaštite Fuad Babić, koordinator i ekspert za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo upoznao je članove Štaba o projektima sanacije ova dva klizišta na Soukbunaru

U utorak, 27. septembra održana je 6. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar u sklopu koje su članovi Štaba obišli klizište u Urijan Dedinoj ulici na Soukbunaru gdje je u toku veoma zahtjevna sanacija, te klizište u Ulici Pećina kod broja 31 čija je sanacija okončana. Ove projekte sanacije klizišta finansirala je Općina Centar sa oko 400.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar, prenosi novinska agencija Patria.

 

Za realizaciju i nadzor angažovan je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Glavni projekt su uradili stručnjaci Instituta za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, kao i projekt monitoringa klizišta koji se vrši nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova. Izradu glavnog projekta je također finansirala Općina Centar sa 17.850 KM. Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova, koji su počeli u maju ove godine, odabrana je građevinska firma „TB Inženjering“ iz Breze.

Član Općinskog štaba civilne zaštite Fuad Babić, koordinator i ekspert za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo upoznao je članove Štaba o projektima sanacije ova dva klizišta na Soukbunaru.

-Prema glavnom projektu Instituta za geotehniku i geologiju, uzroci pojave klizišta na ovom području su geološka građa tla sa lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena, te podzemne vode. Radovi na sanaciji klizišta u Ulici Pećina kod broja 31 uspješno su okončani. Prema glavnom projektu, bilo je potrebno da se iznad stambenog objekta na broju 13 uradi novi drenažni sistem koji je spojen na gradsku odvodnu mrežu. Ispod pomenutog objekta izgrađen je novi armirano-betonski potporni zid dužine 18 metara, a za stabilizaciju saobraćajnice postavljen je betonski gabionski zid u četiri reda.

Kad je riječ o sanaciji klizišta u Urijan Dedinoj ulici mogu reći da je ovo do sada najteži projekt sanacije klizišta na području općine Centar. Na tom lokalitetu je izvor voda koje teku ispod masiva Trebevića, pa smo radi stabiliziranja tla morali ugraditi na desetine šipova, ankera i armirano-betonskih konstrukcija.

Izgradili smo novi armirano-betonski potporni zid dužine 38 metara, ispod kojeg su ugrađeni šipovi i sidra koja idu do 12 metara dubine, tako da taj zid sada praktično stoji u zraku na šipovima koji su prečnika 600 i 300 milimetara. Kako je u pitanju veoma zahtjevan projekt, očekujemo da radovi budu završeni do kraja ove godine, pojasnio je Fuad Babić.

Inače, na području središnje sarajevske općine registrovano je 148 klizišta, a mimo tog broja izvršena je sanacija 62 klizišta za što je Općina Centar od 2000. godine uložila više od 11,5 miliona maraka. U sklopu tih projekata urađena je sanacija velikih i vrlo opasnih klizišta, kao što su šire područje Soukbunara i Trebevićke ulice, Mrakuša, Kromolj, Nahorevo – Lasac, Nahorevska ulica, Dalmatinska, Podgaj-Tekija... Također je urađena sanacija klizišta i izgradnja novih stepeništa Kaptol, Pruščakova i Veliki park gdje su, zahvaljujući Općini Centar, građani Sarajeva dobili izuzetno lijepe i moderno uređene urbane prostore. 

#BiH