Članak

Kasumović: Građani Zenice žele mene za gradonačelnika

Također je ispričao scenarij izborima za koji smatra da će se desiti u Zenici izbornoj noći.

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice Fuad Kasumović, gostujući u Pressingu na N1 uputio je poziv svim nadležnim institucijama da obrate pažnju prilikom brojanja glasova na predstojećim lokalnim izborima.

On je naglasio da se danas stanovnici Zenice boje stranke koju su izabrali, prenosi Patria.

- Postoji naredba svim direktorima javnih preduzeća da moraju ići na sijela i sve raditi da se glasa za SDA.

Poručio je građanima da se ne boje jer je i sam stao protiv te čitave hobotnice.

- Živ sam i pobijedit ću.

Također je ispričao scenarij izborima za koji smatra da će se desiti u Zenici izbornoj noći.

- Zasjedao je Izvršni odbor SDA koji je konstatovao da gube izbore. SDA će između 20 i 21 sat proglasiti svog kandidata za pobjednika, a pare koje su dobili nekom linijom će dijeliti članovima biračkih odbora, sve dok ne 'nariktaju' izbore. Pozivam da se to kontroliše - kazao je Kasumović.

Na pitanje da li će otpuštati ukoliko postane gradonačelnik Zenice, Kasumović je kazao da će otpustiti sve podobne, a postaviti sposobne te napraviti novi koncept prijema radnika.

- Poštujem državu i njene zakone. Kažem da ću otpustiti sve podobne, a postaviti sposobne. Ima milion načina. Potrebno je napraviti efikasnu upravu. Ona je danas stranačka i familijarna vojska. Svi koji budu u parlamentarnoj većini u gradskoj skupštini neće znati ko su kandidati, a oni će ih birati na način koji ću ja odabrati. Neće me zanimati ni jesu li SDA, SBB, SDP...

SDA vodi žestoku kampanju protiv njega. Govore da nije skromni građanin Zenice, već milioner i radikalni manipulator. Kasumović je kazao da radikalne hodže propagiraju glasanje za SDA.

- To je smiješno. Do jučer sam bio njihov i najugledniji. Kada sam se odlučio da ne budem poslušan dvije-tri porodice koje su privatizirale SDA, sada nisam dobar. Protiv SDA nemam ništa, ali imam protiv privatizacije. Te porodice manipulišu svim. Hodža je tamo predsjednik SDA, a formalno je postavio dr. Šišića i zato je SDA u Zenici podijeljena. Pola je uz mene, a pola uz njih.

Uvažavam Islamsku zajednicu i zato neću reći nešto protiv hodže. Ali, jučer je sekretar Medžlisa IZ Zenica uputio poruku svim imamima na teritoriji Zenice da se glasa za SDA te pobrojao određene ljude - ispričao je Kasumović u Pressingu.

-  Građani Zenice žele mene za gradonačelnika - siguran je Kasumović.

Ističe da nikada nije bio član SDA i da nije napustio partiju.

- Mene nemaju u članstvu niti me mogu učlaniti niti izbaciti, a govore da su me izbacili. Od Alije Izetbegovića do Sulejmana Tihića niko nije tražio neke članske. Čovjek nije ništa pametniji ako ima člansku SDA, DF-a, BPS-a ili bilo koga. Meni su davali pozicije zbog moje stručnosti i posla - objasnio je Kasumović.

- Napravio sam program i molim građane da sačuvaju program i vide šta ću sve uraditi. Budžet je moja specijalnosti i znam šta mogu finansirati, a to sam i obećao. Vlasti su dotle dotjerali stvari da će kao biti rat samo da bi očuvali lokalnu vlast.

Ako ne osvoji dovoljno glasova građana nastavit će se baviti svojim dosadašnjim poslom.

- Nikada se nisam politikom bavio. Ljudi u SDA znaju da me rahmetli Tihić nudio da budem prvi potpredsjednik, a ja nikada nisam htio ništa. Bavim se svojim poslom i svojom strukom. Ljudsko je bilo da se ponudim građanima Zenice da svoje iskustvo implementiram u svoj grad. Mene u svakoj varijanti čeka moj posao i u državnoj vladi radim svoj posao - kaže Kasumović.

#Intervju