Članak

Igra sloganima: Nova snaga uz narod i bez plate za život koji ne čeka pali svjetlo u našim gradovima

Stranački irgati kucaju na vrata i dijele izborne paketiće. Nova snaga“, litar ulja, kilo brašna i šećera, margarina da se glasači obodre i ne klonu tijelom i duhom uoči samog glasanja.

Mi smo odavno ušli u novi model demokratije. Ona se izražava paketićima sa litrom ulja i kilom šećera ili sa direktnom prodajom svog izbornog glasa za 50 KM, piše novinska agencija Patria.  

Zahvaljujući novoj demokratiji došlo je vrijeme promjena i da ekonomija preuzme prvenstvo nad nacionalizmom i suhom politikom. Prodajom glasa za 50 KM i podjelom izbornih paketića pokazuje se da se naši narodi sve više vraćaju ekonomskim temama, finansijskim interesima i razvojnim perspektivama.   

Izborni slogan bošnjačke nacionalne partije 'Nova snaga' jedan je od najvažnijih u ovom izbornom procesu. Iste face smješkaju nam se sa izbornih plakata već dvadeset debelih godina. Ali, sada sa „novom snagom“. Ovi iz SDA štampaju plakate za tri-četiri mandata unaprijed, pa izgledaju puni nove snage i mlađi za 16 godina.

Samo ispod dodaju slogane. Ovaj put 'Nova snaga' dolazi taman kad smo se ponadali da su se umorili, da odustaju, ali oni k'o šamponi za kosu, pokažu snagu regeneracije. Njih samo obližnja groblja mogu razdvojiti od opštinskih budžeta.

Iz SBB-a ponovo kažu „Uz narod“, a iz Prve stranke imaju slogane „Glas naroda“ i „Bez plate“, valjda to znači da će obavljati funkciju bez plate. „Upalimo svjetlo u našim gradovima“ slogan je BPS-a, kao poruka iz elektrodistribucije, jer ne liči na metaforu.

„Vaš siguran partner“ poručili su penzioneri, a iz Građanskog saveza poručuju: „Život ne čeka“.       

Izborne parole nekih partija su lokalne i plemenite: 'Budimo dobre komišije' Naše stranke, 'Za sve nas' SDP-a i 'Za život kakav želiš' Demokratske fronte.

HDZBiH nacionalno poručuje: 'Vjerodostojno do ravnopravnosti Hrvata u BiH', a  HDZ 1990 'Po mjeri Hrvata'.  SNSD kaže 'Za pobjedu Srpske', a Savez za promjene „Rješenje a ne obećanje“.      

Nažalost u većini stranaka slogan je bio i jedina poruka i čitav program.

Kad je previše konkurencije na izborima, oni u vlasti su u prednosti. Koje su njihove ciljne grupe za izbore? Poluživi i polumrtvi korisnici izbornih paketića. A u ostatku uglavnom rahmetlije i pokojnici. Jer oni imaju vlast koja oživljava mrtve, a dokazano ukopava žive.   

U skandinavskom modelu izbora, koji se zadržao još od stare Grčke, u gradovima se pojavi političar i na gradskom trgu održi govor pred novinarima i kamerama brojnih televizija. Pokoji građanin zastane i sasluša svog gradonačelnika ili premijera, koji iznose svoje planove i programe. A onda  produži dalje, jer će to gledati u miru svoga doma.     

Stranke u vlasti imaju specijalne mobilne jedinice koje se prebacuju od skupa do skupa. To su oni tipovi čija se lica ozare kad dobiju sendvič, nakon napornog urlanja i skandiranja ciljanoj grupi političara. Premda ti tipovi nisu uniformisani, neobično liče na specijalne jedinice kad na poseban način iskaču iz autobusa i širi se u strijelce po sportskim dvoranama za ravnomjernu viku i aplauze. Sve djeluje kao već viđena vježba „Brzi odgovor 2016“ i „Drina 2016“.

Mnogi se pitaju: Gdje su pjevači na ovim izborima? Nema ih, pa su mnogi s pravom zabrinuti. Politički analitičari šute i ne reaguju na ovaj paradoks. Saznajemo da se  ta vrsta demokratije na lokalnim izborima ne isplati, jer je jedan pjevač skuplji od svih paketića kojima će biti podržana glasačka sirotinja. Pjevači su u pričuvi za opće izbore.

Stranački irgati kucaju na vrata i dijele izborne paketiće. "Nova snaga", litar ulja, kilo brašna i šećera, margarina da se glasači obodre i ne klonu tijelom i duhom uoči samog glasanja.

Treba imati posebnog stranačkog suosjećanja prilikom podjele ovakvih izbornih paketića. Treba osjetiti stranački ponos i sebi reći: Gledaj nas Bože, vidi nas kako smo dobri stranački aktivisti i vidi kako činimo dobra djela našoj sirotinji. A da pritom uopšte ne kontrolišemo jesu li glasali za nas ili nisu. Mi im unaprijed dajemo, bez ikakvih uslova i zadnjih predizbornih misli, ove prijeko potrebne stranačke vitamine i minerale. 

#BiH