Članak

Kovačević: Želim sačuvati općinu Novi Grad i pružiti kvalitetniji život građanima

Hadžifejzović je predstavljajući Kovačevića kazao da se radi o čovjeku koji je poznat javnosti s obzirom da je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te je međunar

Gost FACE TV kod Senada Hadžifejzovića bio je doc.dr. Goran Kovačević, kandidat za načelnika općine Novi Grad koji je vrlo precizno iznio svoj program rada i probleme s kojima će se uhvatiti ukoštac ukoliko građani najmnogoljudnije općine u BiH izaberu njega za načelnika, piše bh. novinska agencija Patria.

Hadžifejzović je predstavljajući Kovačevića kazao da se radi o čovjeku koji je poznat javnosti s obzirom da je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te je međunarodno priznat stručnjak.

Kovačević je kazao da će u svom programu pažnju posvetiti osnovnoj stvari a to je da građani novogradske općine bolje i kvalitetnije žive.

Na pitanje kakvo je stanje u Novom Gradu Kovačević je kazao da se dovelo u situcaiju da u 21. vijeku pojedina naselja nemaju vodu, kanalizacionu mrežu, postoji deponija koja je opasnost za građane...

- Govorimo o stvarima koje su se trebale riješiti krajem prošlog vijeka. Dom zdravlja nije bio u funkciji tri godine pa je otvoren jedna dio prije nekoliko dana.

Na pitanje da li je tačno da je povećan budžet Općine Novi Grad za miliona KM, Kovačević je kazao da je jeste ali je  povećana renta privrednicima i privatnicima za 2.000 %, puno je zemljišta prodato za izgradnju stambenih zgrada, drugačija je raspodjela budžeta...

- Ja sam čovjek koji želi da očuva općinu Novi Grad i to u vlasništvu građana – kazao je Kovačević navodeći da je njegov lični motiv napredak općine u kojoj živi 34 godine.

- Ostvaren sam i lično i profesionalno i meterijalno. Moj motiv je da društveno napreduje općina i da se poveća standard građana. Bitno je da jedna porodica ima sredstva za normalnu i poštenu egzistenciju. Ja nisam stranački čovjek nije me stranka stvorila. Kod mene će raditi najkompetentniji kadrovi – kazao je Kovačević te pozvao građane da njemu daju glas ukoliko žele prosperitetnu i liberalnu općinu.

Program rada

Kovačević je pojasnio i svoj program rada te je jedna od prvih stvari inkubator za zapošljavanje.

- To je implementirano svugdje u svijetu. Sigurna zona za razvoj biznisa gdje općina učestvuje i kadrovski i materijalno. Naišao sam na hiljade ideja ljudi koji nemaju ideju kako pokrenuti firmu.

U programu se navedene i osnovne životne potrebe koje bi općina trebala ispuniti prema svojim građanima. To su zimnica, briga za penzionere i starije stanovnike, usluga 24 sata, izgradnja ili obnova školskih objekata, vrtića, izgradnja sportskih terena i sala, edukacionih centara, utopljavanje zgrada...

Posebno se osvrnuo na omladinu koja čini veliki dio stanovništva ove općine. Oko 30.000 mladih u ovoj općini je pred izazovima kocke, alkohola, korištenja narkotika.

Kovačević je posebno istakao status penzionera u Novom Gradu te da im općina bude na usluzi 24 sata.

- Služba koja će aktivno raditi na pomoći 24 sata ako je potrebno. Čak i proaktivno djelovati da se nazove neka osoba. Općina je onaj nivo vlasti države koja bi na neki način finansirala svoje građane i obezbijedila im što kvalitetniji život.

Kovačević smatra da je veliki problem ove općine deponija smeća te da se ona treba izmjestiti jer se svo smeće grada Sarajeva odlaže na deponiju u Buča Potoku. 

#Intervju