Članak

Završena 4. Međunarodna likovna kolonija Moj bijeg u slobodu

Radovi nastali na likovnoj koloniji bit će predstavljeni na izložbi 19. oktobra u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na obilježavanju 13. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine A

U organizaciji JU Muzej Alija Izetbegović i Udruženja likovnih umjetnika BiH održana je četvrta po redu međunarodna likovna kolonija Moj bijeg u slobodu, piše novinska agencija Patria.

Na četvrtoj međunarodonoj likovnoj koloniji Moj bijeg u slobodu sudjelovala su dvadest tri umjetnika iz Njemačke, Rusije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine; pripadnika različitih generacija i različitih likovnih izraza.

Teme ovogodišnje kolonije bile su slobodne, samim tim se pojavio i dosta širok raspon neposrednih umjetničkih nadahnuća i rezultata, okupljenih u zajedničkom tematskom naslovu Moj bijeg u slobodu (naslov jednog od djela rahmetli Alije Izetebgovića), što cijeli ovaj umjetničkopromotivni projekat čini dodatno zanimljivim kako za neposredne konzumente likovne umjetnosti tako i za likovne kritičare. 

Na platnima, ostvarenim u različitim slikarskim materijalima i tehnikama, prisutni su počiteljski hercegovčki pejzaži, mediteranske apstraktne uznesnosti, magijske graničnosti između stvarnosti i svijeta onostranosti. 

Radovi nastali na likovnoj koloniji bit će predstavljeni na izložbi  19. oktobra u Gradskoj vijećnici Sarajevo, na obilježavanju 13. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

#Lifemagazin