Članak

Da li će Austrijanci izabrati radikalno desnog Hofera za predsjednika

Austrijanci u utorak izlaze na ponovljene predsjedničke izbore, no novi predsjednik će prema odluci parlamenta položiti zakletvu tek 26. januara sljedeće godine, kako bi vlasti imale dovoljno vremena

Austrijanci u utorak izlaze na ponovljene predsjedničke izbore, no novi predsjednik će prema odluci parlamenta položiti zakletvu tek 26. januara sljedeće godine, kako bi vlasti imale dovoljno vremena da ispitaju sve moguće nepravilnosti oko glasanja, prenosi novinska agencija Patria.

Austrija je bez predsjednika od 8. jula, kad je položaj nakon 6 godina mandata napustio dosadašnji predsjednik Heinz Fischer. Rezultat drugog kruga izbora održanog 22. maja poništio je ustavni sud zbog nepravilnosti pri glasanju poštom.

Ponovljeni izbori bili su najprije zakazani za nedjelju 2.oktobra, ali su onda morali biti pomaknuti za dva dana jer je utvrđeno da ljepilo na poštanskim omotnicama za glasanje poštom nije dovoljno jako, što bi moglo dovesti u pitanje tajnost glasanja.

U kasnije poništenom drugom krugu predsjedničkih izbora u maju, nezavisni ekolog, 72-godišnji Alexander Van der Bellen, dobio je samo 31.000 glasova više od protukandidata, 45-godišnjeg Norberta Hofera iz desničarske Slobodarske stranke (FPOe), pa je ekstremno desna stranka uložila prigovor zbog nepravilnosti u glasanju putem pošte, što je najviši sud u državi prihvatio i odredio održavanje novih izbora.

Prema zadnjim ispitivanjima javnosti, rezultat izbora ponovo će biti vrlo tijesan.

Hoferova je stranka zadnjih mjeseci bila u usponu zahvaljujući svojoj protuimigrantskoj retorici koju zbog bojazni od nove migracijske krize slične lanjskoj podržava dio glasača desnice.

Ukoliko se dogodi da Hofer na izborima pobijedi, to će biti prvi put da u Austriji mjesto predsjednika države pripadne krajnjoj desnici. Predsjednik države prema austrijskom ustavu nema značajnijih stvarnih ovlasti i uglavnom je riječ o poziciji s protokolarnim dužnostima.

Kandidat Norbert Hofer kojega podržava krajnja desnica najavljivao je u svojoj kampanji da to želi promijeniti, te da bi kao predsjednik mogao tražiti ostavku sadašnjeg kancelara Christiana Kerna, piše Index. 

#Svijet