Članak

Zapošljavanje putem programa 100+: Preventivno djelovanje u sprečavanju maloljetničke delinkvencije

Po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini, koji se realizuje u saradnji sa nadležnim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo usvojila Liste aplikanata poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „100+“, Program sufinansiranja zapošljavanja "Zlatna značka" i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, po Javnom pozivu od 06.06. i 07.06.2016. godine, a predstavnici  JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo i poslodavci, potpisali  i prve ugovore započela je i realizacija ovih programa, saopćeno je iz ove Javne ustanove, piše novinska agencija Patria.

Uslove iz Javnog poziva Program sufinansiranja zapošljavanja „100+“,  ispunjava 61 poslodavac iz oblasti rada i socijalne politike, koji  koji će zaposliti  100 visokoobrazovanih osoba  među kojima su  diplomirani socijalni radnici, diplomirani pedagozi, diplomirani psiholozi i diplomirani pedagozi-psiholozi, a koji imaju najmanje 12 mjeseci radnog iskustva u struci.  Oni će biti uposleni u javne ustanove iz oblasti rada i socijalne politike, u osnovne i srednje škole, s ciljem  preventivnog djelovanja u sprečavanje maloljetničke delinkvencije.

Služba će poslodavcima koji su obuhvaćeni ovim Programom godinu dana refundirati sredstva u visini od 833 KM po osobi. 

Programom zapošljavanja visokoobrazovanih osoba dobitnika „Zlatne značke“  biti će omogućeno  upošljavanje 20 mladih ljudi u institucijama koje obavljaju naučno-nastavni, odnosno umjetničko-nastavni ili naučno-istraživački, odnosno istraživačko-razvojni rad. 

Oni će u narednih godinu dana u 14 javnih ustanova, među kojima su Poljoprivredni fakultet, Šumarski fakultet, PMF, Akademija scenskih i Akademija muzičkih umjetnosti, Zavod za javno zdravstvo sticati svoja nova radna iskustva.

Po osnovu ovog Programa Služba će poslodavcima 12 mjeseci, mjesečno refundirati sredstva u visini od 1.300 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

 U okviru programa podrške zapošljavanju, pet poslodavaca je  iskazalo potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 56 nezaposlenih  osoba. Poslodavci Kantona Sarajevo, među kojima su Kale d.o.o.,Sinkro d.o.o. i MBA centar su iskazali interes za obuku i angažovanje stolara, šivača i dizajnera u industriji namještaja, tapetara, pekara, slastičara, frizera, kozmetičara, i fizioterapeuta.

Služba će ovim poslodavcima finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da po okončanju obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, osobe zaposli na period od najmanje šest mjeseci.

 Po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini, koji se realizuje u saradnji sa  nadležnim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo Služba je zaposlila 731 osobu, a 450 osoba je  radno angažirano po  Programu javnih radova. 

#Biznis