Članak

Ko urušava Oružane snage BiH: Više od 50 brigadira u 40. godini života penzionisano

Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine rekao je za Patriju da je za četiri godine njegovog mandata, od 2010. do 2014. godine uputio prijedlog Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za

Više od 50 brigadira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine penzionisani su od polovine prošle godine do danas. Riječ je o visokoobrazovanom kadru OSBiH, u najboljim godinama, starosti između 40 i 45 godina, koji su otišli u prijevremenu penziju. Njima država plaća mjesečnu penziju koja iznosi blizu 2.200 KM, piše Patria.

Grupa kolega penzionisanih brigadira, koji su govorili za Patriju, objašnjavaju kako se njihove penzionisane kolege nisu ponijeli pošteno prema državi Bosni i Hercegovini i građanima.

Poreski obveznici Bosne i Hercegovine potrošili su stotine hiljada KM za njihovo usavršavanje. Brigadiri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine školuju se po Sjedinjenim Američkim Državama, Turskoj i drugim svjetskim destinacijama. Kada su se vratili u BiH, umjesto da su nastavili služiti svojoj zemlji, oni su se penzionisali. Građani, koji su platili njihovo školovanje, od njih nemaju nikakve koristi.

Ko brigadire u tako velikom broju šalje u penziju?

Prema Članu 48. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine brigadiri u prijevremenu penziju mogu otići samo na prijedlog Ministarstva odbrane, a odluku mora potvrditi i Predsjedništvo BiH.

Prijedlog za penzionisanje 50 i više brigadira Oružanih snaga BiH u posljednjih 12 mjeseci Predsjedništvu BiH morala je uputiti ministrica odbrane Marina Pendeš.

'' Iznimno, na prijedlog Ministarstva odbrane BiH, osoba stječe uvjete za prijevremenu starosnu penziju, prema odluci Predsjedništva, ako ima najmanje 20 godina penzionog staža i čin brigadira, bez obzira na godine života'', navodi se u stavu 1. člana 48. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Zekerijah Osmić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine rekao je za Patriju da je za četiri godine njegovog mandata, od 2010. do 2014. godine uputio prijedlog Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za prijevremeno penzionisanje tek jednog brigadira, jer je doživio tešku nesreću. Ovaj brigadir je nekoliko mjeseci nakon penzionisanja preminuo. Enormno povećanje penzionisanja brigadira Oružanih snaga BiH Osmić vidi kao put prema kolapsu Oružanih snaga. A to nije dobro. 

#BiH