Članak

Edukativni centar Međunarodne škole ultrazvuka "Ian Donald" otvoren u Bahçeci centru Sarajevo

Grupacija Bahçeci u posljednjih 20 godina pomogla je da na svijet dođe preko 22.000 zdravo rođenih beba, od toga blizu 500 u našoj zemlji.

Bahçeci centar za ginekologiju, neplodnost i vantjelesnu oplodnju u Sarajevu postao je edukativni centar Međunarodne škole ultrazvuka „Ian Donald” za Bosni i Hercegovinu u oblasti humane reprodukcije i IVF-a. Bahçeci IVF centar se tako pridružio mreži od 110 "Ian Donald" centara diljem svijeta koji pružaju stručnu edukaciju u oblasti ultrazvučne dijagnostike i ultrasonografije, prenosi agencija Patria.

Prof. dr. Asim Kurjak, osnivač i direktor "Ian Donald" škole kazao je kako Bahçeci edukativni centar Međunarodne škole ultrazvuka "Ian Donald" želi da doprinese poboljšanju obrazovnih standarda i da prenese znanje o najnovijim dostignućima savremene medicine.

- Bahçeci centar će od sada biti domaćin brojnim specijalizantima koji svakodnevno primjenjuju ultrazvuk u praksi, a kako bi svoje znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva proširili u skladu sa najnovijim naučnim i praktičnim dostignućima u svijetu - pojasnio je prof. dr. Kurjak, ističući da je Bahçeci centar institucija koja ispunjava sve standarde svjetskih klinika, posebno u pogledu stručnog kadra i njihovih naučnih dostignuća.

Na ceremoniji upriličenoj povodom otvorenja prisustvovali su eminentni stručnjaci u oblasti ginekologije i perinatologije, prof. dr. Frank A. Chervenak, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Cornell u New Yorku, prof. dr. Erich Saling, bivši predsjednik Svjetske akademije perinatalne medicine, te doktori Bahçeci centra. 

Iz Bahçeci centra poručuju kako je odabir ove klinike za edukativni centar "Ian Donald" škole potvrda uspješnog poslovanja i primjene najnovije tehnologije kojom ovaj centar osigurava i povećanje stope uspješnosti u procesu liječenja neplodnosti. Zato i ne čudi podatak da su doktori Grupacije Bahçeci u posljednjih 20 godina pomogli da na svijet dođe preko 22.000 zdravo rođenih beba, od toga blizu 500 u našoj zemlji.

Irfan Lazović, izvršni direktor Bahçeci centra istakao je da Grupacija, koja zapošljava 60 doktora i 40 embriologa, u osoblje ulaže sudjelujući u velikom broju istraživanja u oblasti genetike, doprinoseći na taj način i razvoju liječenja neplodnosti globalno.

- Otvorenje edukativnog centra 'Ian Donald' u sklopu naše klinike izuzetna je privilegija, bez obzira što su ovakvi programi sastavni dio politike našeg poslovanja i ulaganja u naučni razvoj - kazao je Lazović.

Stručnjaci iz oblasti ginekologije i opstetricije (porodiljstvo), pedijatrije, neonatologije i onkologije učetvuju na drugom Regionalnom kongresu iz oblasti ultrazvučne dijagnostike - Ian Donald škola na Jahorini gdje razmjenjuju iskustva i znanja o ultrazvučnoj dijagnostici. Skup traje do 30. oktobra.

(najdoktor.ba)

#BiH