Članak

Pomozimo rad Roditeljske kuće za male heroje i njihove porodice

Prilikom otvaranja Roditeljske kuće premijer KS Elmedin Konaković naglasio je da održavanje kuće neće biti upitno kao i njena funkcija.

Roditeljska kuća u krugu Pedijatrijske klinike u kojoj su smješteni roditelji i djeca oboljela od raka otvorena je prije šest mjeseci, ali do danas nema obezbijeđeno finansiranje. Do danas u kući je boravilo oko 30 porodica, mnoge od njih u više navrata, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka navode da kuća opravdava svoje postojanje.

- Sad kad razgovaramo sa roditeljima, saznajemo da su sretni i smireni jer su riješili jednu veliku brigu koja se nametne uporedo sa saznanjem da dijete boluju od maligne bolesti. Mnogo im je lakše jer ne moraju misliti na smještaj za vrijeme liječenja. Iako je učinjen veliki korak time što je kuća izgrađena, ipak ostaje pitanje održavanja kuće.

Iz Udruženja su uputili apel da se pomogne sa finansiranjem Roditeljske kuće.

Pomoći možete na jedan od slijedećih načina:
- Uplatom na žiro račun, Tekući račun udruženja: Domaći platni promet: 161 00000 388 901 24
- Za uplate iz inostranstva: BA39161 00000 388 901 24 S.W.I.F.T. šifra RZBABA2S Raiffeisen bank d.d. BiH
- Pozivom na humanitarni broj 090 292014
- PayPal račun: [email protected]

Roditelji oboljelih mališana nemaju nikakve troškove za boravak u Kući, njih pokriva Udruženje, koje pored smještaja obezbjeđuje i usluge psihologa, socijalnog radnika, osmišljava aktivnosti sa roditeljima i djecom ne samo u kući nego i na bolničkim odjeljenjima gdje se mali pacijenti liječe. Kako ističu iz Udruženja, ostvarili su blizak odnos sa sestrama i ljekarima, sve u funkciji stvaranja lakšeg i toplijeg ambijenta.

Prilikom otvaranja Roditeljske kuće premijer KS Elmedin Konaković naglasio je da održavanje kuće neće biti upitno kao i njena funkcija.

- To je obaveza sviju nas, koji finansiramo Klinički centar u najvećoj mjeri i nema dileme da će ovdje išta faliti. Fenomenalni rezultati koji se postižu u izlječenju djece stavljaju pred nas tu obavezu i naš zajednički prioritet treba biti da unapređujemo funkcionisanje ove kuće kao i da otvorimo još nekoliko ovakvih objekata - dodao je premijer Konaković ali do danas nije obezbijeđeno trajno finansiranje.

#BiH