Članak

Plenković se (ne)miješa: Sve promjene ustavnog uređenja BiH su tema za stranke i institucije u BiH

Plenković je danas istakao kako Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je posjetio Mostar, a domaćin mu je bio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Plenković je rekao da je eventualna promjena ustavnog uređenja u BiH tema za stranke i institucije u BiH, piše Patria.

- Kada je riječ o dijalogu koji vode legitimni politički predstavnici u BiH na njima je da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske o svim pitanjima u BiH su bili sasvim jasni, uključujući i posljednje oko referenduma u Republici Srpskoj – kazao je Plenković koji je danas održao sastanak i sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Zanimljivo je da je Plenković uoči dolaska u BiH za Večernji list dao sasvim drugačiju izjavu vezano za izmjene Izbornog zakona BiH.

- Izmjena Izbornog zakona ključna je upravo kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata u BiH, s obzirom na to da smo u prošlosti doista bili svjedoci zloupotrebe postojećeg Izbornog zakona te se, nažalost, događalo da o izboru hrvatskog predstavnika odlučuju glasovi odnosno stranke drugih naroda. Legitimna zastupljenost ili predstavljenost Hrvata podrazumijeva da o hrvatskim predstavnicima odlučuju hrvatski birači.

Plenković je danas istakao kako Hrvatska podržava cjelovitu BiH i da su protiv svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji i na kraju svojevrsnoj dezintegraciji.

Iskoristio je Plenković priliku da uz podršku evropskom putu BiH istakne i da će Hrvatska pružati podršku različitim projektima hrvatskom narodu u BiH. 

- Odlučan sam na najkonstruktivniji način pomoći i koheziju BiH i njen evropski put i garanciju ravopravnosti Hrvata u BiH - rekao je on. 

Zanimljivo je da je Dragan Čović danas kazao kako “su predstavnici hrvatske politike u BiH, koju vode kroz HDZ, predvodnici evropskog puta i da tu nema nikakvih dilema.” 

Plenković je sinoć stigao u Mostar gdje se sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem, a jutros je razgovarao sa predstavnicima Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, s provincijalom franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla fra Miljenkom Štekom. Posjetio je gradilište Doma za siromašne studente franjevačkog samostana Svetog Petra i Pavla i Hrvatsko narodno kazalište, Centralu HDZ BiH.

#BiH