Članak

Više od mjesec se razmatra žalba Sarajevoputeva: Hoće li biti poništen tender Autocesta FBiH

Četverogodišnji posao održavanja 100 km dugog autoputa od Zenice do Tarčina iz Autocesta Federacije BiH dodjielili su firmama 'Bosman' i 'Dobojputevi'.

Agencija za javne nabavke još uvijek razmatra žalbu državne kompanije "Sarajevoputavi", nakon što su posao održavanja kompletne dionice autoputa koji prolazi kroz FBiH iz Autocesta Federacije dodijelili konzorciju dvije privatne
kompanije, a prema svemu sudeći potivzakonito, piše Patria.

Četverogodišnji posao održavanja 100 km dugog autoputa od Zenice do Tarčina iz Autocesta Federacije BiH dodjielili su firmama 'Bosman' i 'Dobojputevi'. Posao podrazumijeva kompletno održavanje autoputa, od čišćenja snijega i
uređivanja trave do popravljanje asfalta i zaštitnih ograda.

Ovaj posao već osam godina uspješno radi državna firma Sarajevoputevi iz koje navode da je sporno to što ove dvije privatne firme nemaju čak osam mašina koje su potrebne za kvalitetno održavanje autoputa.
Osim toga, ponuda Bosmana i Dobojputeva bila je 16 miliona KM, a ponuda Sarajevoputeva oko 3.5 miliona KM jeftinija. Sve to nije pomoglo da ovaj posao ponovo dobije državna firma.

-  Iz Autocesta FBiH su našu ponudu odbili jer navodno nemamo kosačicu za travu. Mi tu mašinu imamo. Znaju to i iz Autocesta jer ta mašina već nekoliko godina kosi travu pored autoputa. Tačno je da mi u tenderskoj dokumentaciji nismo naveli da imamo tu mašinu, ali riječ je o tehničkom propustu koji se može ispraviti vrlo lako – tvrdi izvor Patrije iz Sarajevoputeva.

-  S druge strane, Bosmanu i Dobojputevima nedostaje čak osam mašina koje su tražene u tenderskoj dokumentaciji. Nažalost, posao im je dodijeljen bez obzira na te propuste. Dakle, ovdje je jasno da se radi o utjecaju politike. Mi smo žalbu uputili Agenciji za javne nabavke. Još uvijek čekamo odgovor. To traje više od mjesec dana. Naše mašine su još
uvijek na autoputu, radimo bez zastoja i nadamo se da ćemo ovaj posao dobiti i ovog puta – kaže visokopozicionirani izvor iz Uprave Sarajevoputeva.

Ovo je drugi put da Bosman sa nekom firmom u konzorciju uzima posao preduzeću Sarajevoputevi. Prvi slučaj dogodio se 2014. godine kada je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo na čelu sa tadašnji direktorom Ademom Zoljom (SDA) posao održavanja brze ceste Ilidža – Blažuj dodijelila konzorciju Bosman – Prijedorputevi (RS). Zolj obavlja funkciju izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove u Autocestama FBiH.

Žurnal je 2013. godine objavio da je Elektroprivreda BiH posao Bosmanu i partneru dodijelila godinu dana ranije, iako je ponuda ovih kompanija imala niz manjkavosti, a koje su iz EPBiH morali vidjeti. Tender je navodno oboren na kraju, piše Patria.

#BiH