Članak

Čović o izmjenama Izbornog zakona: Riješiti izbor članova Predsjedništva BiH i presudu Sejdić-Finci

On je naveo da će se Izborni zakon mijenjati najprije zbog evropskog puta BiH što uključuje i provedbu presude Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci koja je donesena još 2008. godine, piše Patria.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH kazao je danas u Mostaru da se mora ići u izmjene Izbornog zakona koji će riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH i odlučivanje u Domu naroda PS BiH.

On je naveo da će se Izborni zakon mijenjati najprije zbog evropskog puta BiH što uključuje i provedbu presude Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci koja je donesena još 2008. godine, piše Patria.

Čović je kazao da se ta presuda mora riješiti do kraja januara 2017. godine.

Ukoliko Opće izbore 2018. godine dočekamo bez izmjena Izbornog zakona, EU sigurno neće priznati te rezultate te će se postaviti pitanje da li je BiH spremna za EU.

Almir Terzić, novinar i analitičar kazao je da su najveću “nepravdu” Hrvatima u Bosni i Hercegovini nanijeli oni koji su sredinom 2006. godine glasali protiv Aprilskog paketa, a koji su ih kasnije predstavljali i još uvijek predstavljaju u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali i da tragedija bude veća u Saboru Republike Hrvatske.

- Interesantno je da su oni odmetnuti dijelovi koji su srušili Aprilski paket kasnije formirali HDZ 1990 i putem iste stranke predlagali nekoliko godina kasnije slična rješenja koja su osporili te 2006. godine. A, Aprilski paket je nudio rješenje "hrvatskog pitanja": izbor predsjednika BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, jačanje Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u kojoj bi participirala i tri predstavnika koja nisu iz konstitutivnih naroda. Dakle, osim rješenja "hrvatskog pitanja" riješilo bi se i pitanje Ostalih i ne bi bilo presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i to prve, druge, pa onda i treće.

Zato je odvratno slušati da se sada spas traži u Izbornom zakonu BiH. Rješenja smo imali, a zašto su ih srušili Božo Ljubić, Martin Raguž i ostali znaju oni. Užasavajuće je da nam sada isti pametuju - kaaže Terzić.

Govoreći o ustavnoj reorganizaciji BiH, Čović je ponovio da je “prioritet ravnopravnost hrvatskog naroda.”

- Naše opredjeljenje je jedinstvena BiH, bez bilo kakvih podjela, moderno organizovana za potrebe našeg evropskog puta - rekao je Čović.

#BiH