Članak

Crnadak u Slovačkoj: BiH ne treba treći entitet ni Dejton 2 već borbu protiv korupcije

Bosna i Hercegovina ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, uključujući i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na Globsec Tatra Summit-u, koji se održava u Bratislavi u Slovačkoj od 28. do 30. oktobra 2016. godine.

Ministar Crnadak danas je učestvovao na sesiji "(Nedostajući) dio slagalice: Zapadni Balkan" kao i ministri vanjskih poslova zemalja regiona.

Ministar Crnadak je upoznao učesnike panela da će evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, upitnik Evropske komisije dostaviti institucijama Bosne i Hercegovine početkom decembra ove godine, te izrazio nadu da će odgovori biti pripremljeni na vrijeme.

U narednom periodu Bosnu i Hercegovinu čeka teška i neizvjesna borba protiv korupcije, kao i protiv drugih deformacija, poput zloupotrebe pojedinih javnih RTV servisa i direktnog političkog utjecaja na rad pravosuđa. Ministar Crnadak je istakao da očekuje snažnu i nedvosmislenu podršku EU u suočavanju sa ovim i drugim teškim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ministar Crnadak je ponovio opredijeljenost Bosne i Hercegovine da snažno razvija odnose u regionu, prije svega sa Srbijom i Hrvatskom. U tom kontekstu pozdravio je jučerašnju posjetu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, kao i odluku nove Vlade Hrvatske da saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bude jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Posebno je važan stav Hrvatske da će poštovati svaki dogovor tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, zaključio je ministar Crnadak i dodao da Bosni i Hercegovini ne treba ni treći entitet, ni Dejton 2, nego snažan ekonomski razvoj i procesuiranje slučajeva korupcije na najvišem nivou, što će vratiti optimizam i perspektivu običnom narodu u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o sigurnosnom aspektu saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana, ministar Crnadak je rekao da su zajedničke akcije i saradnja između EU i zapadnog Balkana od ključnog značaja i ujedno preduslov za sigurnost čitavog kontinenta i ekonomski napredak. Stoga svi moramo raditi zajedno, posebno u svjetlu današnjih izazova od terorizma do migrantske krize.

Bosna i Hercegovina ima interes da se aktivno uključi u borbu protiv terorizma, uključujući i borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, ali i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Razmjena informacija i operativna saradnja su ključni u borbi protiv terorizma. Evidentno je da su nadležne institucije i agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini u potpunosti posvećene beskompromisnoj borbi protiv najvećeg sigurnosnog izazova 21. vijeka – terorizma, zaljučio je Crnadak.

#BiH