Članak

Hrvatski MIG-ovi uzlijetali na zapovijed NATO-a i presreli iznad Dalmacije italijanski Boeing 767

Dva aviona Mig 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju su, na osnovu zapovijedi nadležne NATO komande, presreli i identificirali otalijanski putnički avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor,

Dva aviona Mig 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju su, na osnovu zapovijedi nadležne NATO komande, presreli i identificirali otalijanski putnički avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor, a otalijanska kontrola leta nije mogla s njim uspostaviti radio vezu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske, prenosi Patria.

Dva aviona Mig 21 dežurnog borbenog dvojca HRZ-a i PZO-a u sistemu integriranog sistema zračne obrane NATO-a su 30. oktobra između 11 i 12 sati presreli civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Riječ je o putničkom avionu Boeing 767 italijanske aviokompanije Thomson Airways, koji je letio na relaciji Manchester – Heraklion, a s kojim italijanska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Na osnovu zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španiji (Combined Air Operations Centre - CAOC), borbeni avioni Mig 21 poletjeli su kako bi što prije presreli i identificirali avion. Misija presretanja ALPHA SCRAMBLE dogodila se na visini od 12.500 metara na području sjeverne Dalmacije.

Ubrzo nakon toga uspostavljena je radio veza s civilnim avionom, koji je nakon javljanja nastavio svoj let prema Grčkoj, a dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu jedinicu na aerodrom Zagreb-Pleso. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih centara zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sistema HRZ i PZO-a te se još jednom potvrdila deklarirana sposobnost hrvatskog sistema za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sistemu zračne odbrane NATO-a, kaže se u saopćenju, piše Jutarnji.hr. 

#Region